20.02.2019

Procedura de vot peste hotare

Care este procedura de vot peste hotare?

Pentru a vota, parcurgi următorii pași:
1 - prezintă operatorului actul de identitate 
2 - semnează în lista electorală în dreptul numelui tău
3 - semnează pentru declarația pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă
4 - primește patru buletine de vot, pe care le vei completa numai în cabina pentru vot secret
5 - pliază și introdu buletinele în urna de vot

Votează. Alegerea ta contează!

INFO - https://www.facebook.com/MoldovainGreece/
            https://www.voteaza.md/


24 februarie 2019 - Votează. Votul fiecărui cetățean contează!

Stimați conaționali,
În conformitate cu hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2109 din 19 ianuarie 2019, pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, a fost aprobată deschiderea a 2 secții de votare în orașul Atena, Republica Elenă, după cum urmează:

04.02.2019

27.11.2018

PREMIERĂ Teatru de animație din Atena vă INVITĂ la spectacol!!!

FATA BABEI ȘI FATA MOȘNEAGULUI

PROIECT Grecia 2018 - 2019
TEATRU DE ANIMAȚIE 

ORGANIZATOR/ECHIPA IMPLEMENTATOARE: Uniunea de Prietenie Moldo-Elenă “Al. Ipsilantis” 

PARTENER: (în proces de depistare a partenerilor)

COORDONATORUL PROIECTULUI: Svetlana Lisagor Vergis DURATA PROIECTULUI: 1an (experimentativ) 

DATA INAUGURĂRII: 2 decembrie, premiera spectacolului cu povestea “Fata babei și fata moșneagului” adaptare după Ion Creangă.

MOTTO-UL: “Păpușile care spun povești”

SCOPUL/OBIECTIVELE PROIECTULUI: reieșind din Regândirea educației – Comisia Europeană (2012)

Activitate de inaugurare a bibliotecii

PROIECT pentru diaspora, Grecia 2018–2019

Biblioteca comunității noastre te invită la “Dialog cu cartea”

Stimați membri ai comunității diasporale din Atena, Uniunea de prietenie Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis” lansează proiectul - Biblioteca comunității noastre! 


Cum va funcționa biblioteca: 

07.06.2018

Ziua Copilului #Diaspora #Folk #Atena

Hai să vă spun în câteva cuvinte despre ce s-a întâmplat la finalul săptămânii trecute în diaspora La început de acestă lună la Atena s-au desfășurat câteva evenimente frumoase de care s-au bucurat din plin copiii dar și cei care au profitat de aceste ocazii și, au dat curs invitațiilor la cele mai muzicale sărbători la început de această vară.
De Ziua Copilului, în data de 1 iunie a avut loc un eveniment foarte frumos cu cântece, melodii, poezii , invitați speciali și multă voie bună. Gazda sărbătorii a fost Ambasada Republicii Moldova în Grecia iar participanții, picii cu talente mari de la Uniunea Moldo-Elenă "Alexandros Ipsilantis" și copiii Clubului DoReMi sub conducerea talentatei dne Mariana Bargan. Înalta gazdă a evenimentului a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia, dnul Anatol Vangheli care împreună cu familia și lucrătorii ambasadei au asigurat o atmosferă de sărbătoare, ospitalitate caldă și prietenoasă cu cadouri și dulciuri. Invitații speciali a evenimentului au fost folkistul Walter Ghicolescu și elevul dumnealui, micul David Gojkovic.

18.05.2018

Săptămâna cinematografiei moldovenești la Atena

Eveniment inedit și în premieră absolută pentru cinematografia moldovenească s-a desfășurat în capitala Greciei în perioada 10 -16 mai 2018
În orașul Atena a avut loc ediția I a Festivalului dedicat cinematografiei moldovenești cu titlul „In memoriam Emil Loteanu, retrospectiva filmelor marelui regizor”.

Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” și compania cinematografică New Star Art, sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia și, cu concursul Centrului Național al Cinematografiei, studioul Moldova-Film, și Moldcinema.

04.04.2018

Expoziție de artă cu arome de Moldova realizată la Atena

În perioada 17-18 martie 2018, la Atena s-a desfășurat expoziția personala de pictură a artistei Ludmila Iordache cu genericul „Dumnezeu este Iubire”. Evenimentul a avut loc în Centrul Expozițional din regiunea Chalandri și a fost realizată cu mare succes datorită bunei cooperări între Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă, Clubului UNESCO pentru Pireu și Insule și Uniunea Moldo-Eenă “Alexandros Ipsilantis”

27.02.2018

Atelier de MĂRȚIȘOR - 6 ediție

În data de 24 februarie familiile de moldoveni stabiliți în Grecia, au participat activ la cea de-a 6 ediție a atelierului de creație „Mâini dibace” dedicat sărbătorilor de primăvară „Mărțișorul” și „8 Martie”Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Moldo-Elenă “Alexandros Ipsilantis” și a fost gândit atât pentru copii cât și pentru părinți. Acesta fiind și scopul activității, să consolideze cetățenii originari din Republica Moldova și familiile acestora și, să promoveze tradițiile și obiceiurile în țara gazdă.

15.02.2018

Ai noștri pământeni și Arta

Ieri, 14 februarie UNESCO din Pireu și Insulele, (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura), a fost gazda Expoziției de Arte vizuale desfășurată în incinta Fondației Meropeion Idrima din regiunea Akropolis.La eveniment au fost prezenți artiști și critici de artă și, oameni interesați de arta vizuală . Participanții la expoziție, peste 25 de pictori, atât greci cât și pictori stabiliți cu traiul în Grecia, printre care și conaționala noastră Ludmila Iordache au impresionat publicul cu lucrările sale la tema “Dragostea”.

28.12.2017

Eveniment cu obiceiuri de iarnă prezentat de copiii din Atena

Suntem un popor fericit pentru că avem bogății care valorează mai mult decât orice, cartea noastră de vizită în fața lumii este bogăția patrimoniului cultural primite ca moștenire de la străbuni iar noi, avem datoria să promovăm aceste valori și să le transmitem mai departe, urmașilor. 
Deci, acesta este și scopul evenimentelor noastre organizate aici, în țara adoptivă să insuflăm tinerei generații dragostea de Patrie și să nu permitem dezrădăcinarea copiilor noști din țara natală.
Cu deosebit succes s-a realizat cea de-a V-a ediție a sărbătorii pentru copiii diaporei moldovenești din Atena cu genericul „Am venit sa colindăm!”, eveniment organizat de Uniunea de prietenie Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis” (Un.A.I.).

10.12.2017

Atelierul de iarnă Mâini dibace, anul V

Sâmbătă, 9 decembrie Uniunea Moldo-Elenă “Al. Ipsilantis”, a organizat atelierul de iarnă “Mâini dibace”, anul V. Comunitatea a invitat copiii și părinții la Centrul Cultural a primăriei și, cu ajutorul studenților de la Universitatea Tehnică din Atena, Ecaterina Șuiu și Stefan Hortolomei, cei 21 de copii participanți însoțiți de părinți și bunici, cot la cot au confecționat brăduți ingenioși din hârtie și i-au împodibit cu perle colorate.

29.03.2017

Festival Moldo - Elen al copiilor, desfășurat la Atena

Festival intercultural grandios, cu obiceiuri și tradiții de primăvară, a fost realizat duminica trecuta 26 Martie, de către Uniunea de prietenie Moldo-Elenă “Al. Ipsilantis” în colaborare cu atelierul de creații The Artworkshop sub egida UNESCO și a primăriei Egaleo din Atena.Printre invitații oficiali, la eveniment au fost prezenți; reprezentantul corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, dna Dorina Roman, preotul Sergiu Toia și reprezentanții comunității Elene; Primarul Egaleo, dnul Dimitris Birbas, Șeful direcției de cultură al Primăriei, dna Anthoula Grigoriou, Președintele consiliului de conducere al Primăriei, dna Aretaki Aspasia, Vice Președintele UNESCO dnul Vasilios Moshou.

06.12.2016

Republica Moldova la Târgul Internațional de Crăciun din Atena

În data de 26 și 27 noiembrie 2016, la Atena s-a desfășurat cea de-a 17 ediție a Târgului Internațional de caritate organizat de asociația de binefacere “Prietenii copiilor” sub egida primăriei din Atena. Scopul evenimentului este unul caritabil, cu implicarea Ambasadelor din Atena, pentru a ajuta copiii din familiile vulnerabile din Grecia. Standul Republicii Moldova a fost reprezentat de Uniunea de prietenie MoldoElenă “Alexandru Ipsilantis” sub egida Ambasadei Republicii Molodva în Grecia.

06.06.2016

“Copiii lumii dansează și cântă pentru pace”

Vineri, 3 Iunie, în municipiul Kifissia s-a desfășurat Festivalul cultural dedicat Zilei internaționale a copilului cu genericul “Copiii lumii dansează și cântă pentru pace”. Evenimentul s-a desfasurat la inițiativa Centrului de sprijin și promovare a patrimoniului cultural al Ucrainei “Trâmbița” din Grecia, cu sprijinul Organizației culturii și al sportului pe lângă primăria Kifissia și a Ambasadelor Ucrainei, Republicii Moldova, Armeniei și Georgiei în Ellada. 

24.04.2016

Sărbători Pascale la Atena


În data de 24 Aprilie la Atena s-a desfășurat în premieră, o serată inedită cu genericul “Tradiții și obiceiuri de primăvară și de Paști”. Festivitatea a fost organizată de Uniunea Moldo-Elenă “Alexandru Ipsilantis” sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, Organizația Tineretului și Sportului pe lângă primăria din Atena și al Clubului UNESCO din Pireu și Insule.

09.03.2016

Atelier de Martisor “Maini dibace” editia a III

In data de 2 MartieUniunea Moldo-Elena “Al Ipsilantis” din Atena, a organizat cel de-al 3-lea atelier de Martisor “Maini dibace”.

Si in anul acesta , Uniunea Moldo-Elena “Alexandru Ipsilantis” cu sprijinul primariei din Atena, a invitat copiii si parintii la Centru Cultural din Kypseli, unde cu ajutorul artistului plastic Veaceslav Bondarciuc si alaturi de Svetlana Lisagor Vergis, au confectionat carti colorate pe care au aplicat flori confectionate cu mare dibacie, apoi au vizionat o poveste de primavara , “Maria Mirabela”.

07.03.2016

Ansamblul de dansuri “Moldoveneasca” în piesa teatrală “Cartea Legendelor” pe scena din Atena


Duminică, 6 martie 2016, la teatrul Catia Dandulaki din Atena, a avut loc premiera celei mai interactive povești din toate timpurile, piesa de teatru pentru copii “Cartea Legendelor”, prezentată în limba greacă și realizată de compania de producție Fabrica de Vis, într-o colaborare inedită cu ansamblul de dansuri populare “Moldoveneasca” din cadrul activităților Uniunii Moldo-Elene “Alexandru Ipsilantis”.

Premiera s-a realizat cu deosebit succes iar spectacolul s-a bucurat de o reușită grandioasă. Piesa are ca scop de a distra, dar și de a sensibiliza și educa publicul, abordînd teme actuale precum; mediul ambiant, relațiile dintre oameni și valorile acestora și, nu în ultimul rînd, influența tehnologiei asupra oamenilor în special dependența copiilor de calculatoare și jocurile electronice care au pus stăpânire pe întreaga planetă, în care oamenii trăiesc defapt o viață virtuală. Protagoniștii încearcă să întoarcă timpul înnapoi ca să ne reamintim de vremurile în care oamenii aveau o viață adevărată, bucurîndu-se de prieteni și înconjurati de natură.

03.03.2016

Atelier de Martisor “Maini dibace” editia a III

In data de 2 Martie, Uniunea Moldo-Elena “Al Ipsilantis” din Atena, a organizat cel de-al 3-lea atelier de Martisor “Maini dibace”.
Si in anul acesta, Uniunea Moldo-Elena “Alexandru Ipsilantis” cu sprijinul primariei din Atena, a invitat copiii si parintii la Centru Cultural din Kypseli, unde cu ajutorul artistului plastic Veaceslav Bondarciuc si alaturi de Svetlana Lisagor Vergis, au confectionat carti colorate pe care au aplicat flori confectionate cu mare dibacie, apoi au vizionat o poveste de primavara , “Maria Mirabela”. Bucuria si entusiamul copiilor dar si a parintilor care s-au simtit reintorsi in timp, cu citiva zeci de ani in urma, a creat o deosebita ocazie pentru a –si reaminti din nou de casa, de scoala si de zilele de sarbatoarea Martisorului, povestindu-le copiilor istorioare de primavara din copilaria lor.  

18.01.2016

Omagiu celui mai mare poet al tuturor timpurilor, Mihai Eminescu

Duminică, 17 ianuarie, Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă a organizat, împreună cu Uniunea de Prietenie Moldo-Elenă ''AlexandrosIpsilantis'', o serată literară dedicată celor 166 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, totodată marcând și Ziua Națională a Culturii.
Cu acest prilej, membrii comunității moldovenilor și grupul de copii ”Mugurel” au pregătit un recital de poezie inspirat din creația lui Mihai Eminescu și au interpretat cântece pe versurile poetului. Svetlana Lisagor, președinta asociației, a trecut în revistă file din viața lui Mihai Eminescu, evidențiind copilăria, anii de studii, pasiunile, filosofia și opera sa.

01.12.2015

Republica Moldova la Târgul Internațional de Crăciun din Atena


28/29-11-2015
Republica Moldova la Târgul Internațional de Crăciun din Atena
În weekend-ul trecut, 28 și 29 noiembrie, Ambasada Republicii Molodva în Republica Elena, a participat la Tîrgul Înternațional de caritate, organizat de asociația de binefacere “Prietenii copiilor”, sub egida Primăriei din Atena. Scopul evenimentului este ca în ajunul sărbătorilor de iarnă, să se împartă cît mai multă bucurie copiilor nevoiași și familiilor vulnerabile din Grecia. 

31.08.2015

Zilelor Diasporei 28-30 august 2015

În Republica Moldova s-a desfășurat a doua ediție a Zilelor Diasporei, 28-30 august 2015. Evenimentul este organizat pentru al doilea an consecutiv de Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Biroului pentru Relații cu Diaspora. Zilele Diasporei se desfăşoară în perioada 28-30 august. În această perioadă, autoritățile moldovenești, reprezentanții diasporei și cei ai partenerilor internaționali vor discuta asupra proiectului Strategiei „Diaspora 2025”, implicarea și valorificarea potențialului uman al diasporei, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.Ediţie specială. Diaspora 2025. Partea II
http://trm.md/ro/concerte-si-transmisiuni-in-direct/editie-speciala-diaspora-2025-partea-ii/

10.12.2014

MATINEU 2014 "A venit Crăciunul și Anul Nou!"

Dragi copii, stimați părinți, Uniunea de Prietenie Moldo-Elenă ''Alexandros Ipsilantis'', Vă invită să participați la cea mai frumoasă sărbătoare a copiilor și a părinților dedicată sărbătorilor de iarnă, matineul 2014 cu genericul "Au venit Crăciunul și Anul Nou!"
Evenimentul va avea loc duminică, 21 decembrie 2014, ora 18-00.
Invitații speciali Moș Crăciun și Crăciunița !
Adresa centrului cultural: str. Evelpidon 18, lîngă clădirile tribunalului de apel (judecătoria).
Stația de autob. BALA (Μπάλα). Clădirea din spatele stadionului sportiv din curte.
Etajul 1, intrarea centală de pe scările de afară.

Vă așteptăm cu drag !
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați la
 nr. 210 3627740 și 6972030969 - Svetlana
.

Revelion 2015

Dragi paminteni stabiliti in Grecia, Va invitam sa petrecem impreuna REVELIONUL 2015.
Seara va include un program vast cu muzica LIVE, cu sustinerea formatiei "STRUGURAS" si surorile Ungureanu si Natalia Botnaru.
De asemenea, este o traditie pentru Uniunea Moldo-Elena "Al.Ipsilantis", ca sarbatorile sa le organizam cu obiceiuri ca acasa. Astfel, pentru seara de revelion, va asteapta surprize frumoase cu traditii specifice Moldovei si Bucovinei.
31 decembrie, ora 22:00
ACHARNIS KAVALLARI  sala "Το πέτρινο"
Λεωφόρος Πάρνηθος, stația 13 Πάρνηθος (15 km din Atena)
Transport public: Platia Attikis - autob. nr. 10
Platia Vathis - autob. nr.10
Costul: 30  - maturi, 23  copiii de la 3 pînă la 12 ani.
Pentru detalii si rezervari, va rugam sa ne contactati la nr: 210 3627740, 6972030969 si 698 619 67 55.

12.11.2014

“Dacă -ți pasă, ieși la vot!”

Cetățenii moldoveni stabiliți în Grecia, au organizat duminică, 9 noiembrie, un flash mob cu genericul “Dacă -ți pasă, ieși la vot!”
Peste 80 de moldoveni, maturi și copii,  au venit în piața Monastiraki din centrul capitalei pentru a transmite în aceasi voce, îndemnul către moldovenii de pretutindeni,  să meargă la vot și să susțină parcursul European ales de Republica Moldova.

10.11.2014

DACĂ-ȚI PASĂ IEȘI LA VOT !!!!!

Mesajul diasporei din Grecia
de consolidare si solidaritate, pentru moldovenii din intreaga lume, 
sa voteze la ALEGERI PARLAMENTARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA 
din 30 noiembrie 2014.30.10.2014

ALEGERI PARLAMENTARE IN REPUBLICA MOLDOVA - 2014

16 noiembrie 2014 - Întîlnire cu dna LILIANA PALIHOVICI


Stimați concetățeni și prieteni

în data de

16 noiembrie 2014,
ora 14-00
suntem invitați 
la întîlnire cu 

dna LILIANA PALIHOVICI, vicepreședintele PLDM 
și vicepreședinte al

Parlamentului Republicii Moldova.După programul oficial, va urma un CONCERT prezentat de 
cei mai mari artiști autohtoni:

NICOLAE BOTGROS

ION PALADI
ANIȘOARA DABIJA

Programul artistic va fi susținut și de artiștii diasporei Ateniene.

Intrarea este gratis !!!
Pentru detalii, ne contactați la nr de tel. indicate pe afiș
sau la nr 2103627740

29.10.2014

Flash mob "Ieși la VOT !!! "Stimați concetățeni,

VENIȚI duminică, 9 Noiembrie, ora 11-00, în piața Monastiraki, să trimitem în aceași voce, mesajul nostru, al diasporei, pentru moldovenii din toată lumea, să IASĂ LA VOT !


Să îndemnăm și să încurajăm participarea activă a conaționalilor noștri pentru alegerile Parlamentare din data de 30 Noiembrie 2014.


Dacă îți pasă 
VINO CU NOI !!!
15.10.2014

Ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman in vizita la Atena.

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a efectuat, în perioada 14-15 octombrie 2014, o vizită de lucru în Republica Elenă, la invitația viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe, Evangelos Venizelos. De asemenea, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului elen, Evangelos Meimarakis.


22.09.2014

Cursul de dans 2014-2015

Stimați membri și prieteni din diaspora Ateniană,

Consiliul de Conducere al Uniunii Moldo-Elene Al.Ipsilantis, vă salută și vă dorește o toamnă frumoasă și un început reușit de reincadrare în activitățile dstră.Echipa noastră, vă invită să fiți alături de noi și în acest an de activități, care vor fi axate nemijlocit pe acțiuni de promovare a patrimoniului cultural și spiritual al țării noastre de origine, activități cu copiii, întîlniri culturale și informative cu maturii.


25.06.2014

Concert cu formația "CATHARSIS"


Spectacolul din Atena, se va desfasura
la teatrul TRIANON, str. Kodriktonos 21 
colt cu str. Patision 101. 
Va invitam, simbata 12 Iulie, ora 19-00.
Intrare libera.

"EU aduc Europa acasă"Uniunea de Prietenie Moldo-Elenă ''Alexandros Ipsilantis'' din Atena (Grecia)
 s-a alăturat campaniei de susținere a integrării europene a Republicii Moldova
 "EU aduc Europa acasă".24.06.2014

Moldovenii din diasporă susţin campania „EU aduc Europa acasă”Moldovenii din străinătate vor participa la evenimente culturale organizate de către Guvernul Republicii Moldova în diasporă, în perioada iunie-iulie 2014, cu ocazia semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Evenimentele vor fi structurate sub forma unui turneu al artiștilor autohtoni și sunt parte a campaniei „EU aduc Europa acasă!”, lansată pe 27 mai, de către prim-ministrul Iurie Leancă. Turneele vor fi organizate de către asociațiile de moldoveni din străinătate în țări precum Grecia (Atena), Portugalia (Lisabona) și Italia (Bologna, Torino, Veneția, Padova, Roma). În cadrul campaniei vor evolua artiştii: Doina Sulac, Anatol Mîrzenco, Anișoara Puică, Ion Rață și Mihai Budurin.


Citește mai mult: Moldovenii din diasporă susţin campania „EU aduc Europa acasă” | Stiri Moldova, video, stiri, stiri online | IPNA "Teleradio-Moldova" http://trm.md/ro/social/moldovenii-din-diaspora-sustin-campania-eu-aduc-europa-acasa/#ixzz35eCTX8DG 

23.05.2014

Ziua Internațională a copilului Atena 1 iunie 2014

De ziua copilului, Un.A.I. vă invită la cea de-a IV ediție a competițiilor sportive cu genericul "Sportul - prietenul copiilor"

Unde: Parcul Attiko Alsos _ stadionul de fotbal

Cind: Duminica, 1 iunie, ora 9-30

Pentru membrii Un.A.I. intrare libera, pentru non membri intrare  1 euro/persoana.


Pentru a participa, vă rugăm să vă înscrieți în prealabil la nr. 2103627740 si 6974790046

12.05.2014

Concert caritabil la Atena


Duminică, 11 Mai curent, la teatrul Trianon din centrul capitalei Elene, s-a desfașurat cu succes proiectul de caritate sub genericul “Pentru un zîmbet de copil”, scopul caruia a fost de-a colecta ajutoare pentru cît mai mulți copii nevoiași din Republica Moldova. 
Uniunea Moldo-Elenă “Al. Ipsilantis”, inițiatorul și organizatorul proiectului, în colaborare și cu sprijinul grupului de dansatori “Hora Moldovei” din or Glodeni,

02.05.2014

“Pentru un zîmbet de copil”


Uniunea Moldo-Elenă “Al. Ipsilantis”, Vă invită la concertul cu genericul “Pentru un zîmbet de copil”, scopul căruia este, de a ajuta cît mai mulți copii nevoiași din Moldova. Protagoniștii spectacolului, sunt artiști de muzică populară și de estradă originari din R. Moldova stabiliți în Grecia, grupul “Hora Moldovei”, care ne vine tocmai din Glodeni și un grup de copii din diaspora Ateniană. Toți pe aceeași scenă, timp de 2 ore și jumătate, vor cînta și vor dansa pentru un scop nobil, “Pentru un zîmbet de copil”.

29.04.2014

Visul de a călători liber în UE a devenit realitate pentru moldoveni.

După ani de izolare, când moldovenii obţineau cu dificultate o viză    Schengen sau trebuiau să facă multe drumuri pentru a primi undă verde ca să intre, de exemplu, în România, de luni, 28 aprilie, putem merge în orice ţară a Uniunii Europene doar în baza unui paşaport biometric.
Vocea din difuzoarele Aeroportului Chişinău anunţă îmbarcarea la cursa Chişinău-Atena, iar Domnica Vasilachi (52 de ani) din satul Şuric, raionul Cimişlia, îşi pregăteşte paşaportul albastru şi ţine ţanţoş în mâini un steguleţ al Uniunii Europene şi unul al Republicii Moldova. Emoţia i se citeşte pe chip. Merge la feciorul ei stabilit în Grecia şi îşi va vedea pentru prima dată nepoţii gemeni. Are în valiză cozonac, dulciuri şi alte cadouri pentru cei dragi. Povesteşte cum a plecat în urmă cu cinci ani la nuntă în Grecia, câte acte a trebuit să adune, câte drumuri a trebuit să facă şi prin ce emoţii a trecut, mai ales că obţinuse viza în ajunul plecării. „Mă bucur din suflet că pot să-mi vizitez copiii fără a face acele drumuri. Ştiţi, la noi, la ţară, mai greu ajunge informaţia“, spune ea înainte de a urca în avion. Este optimistă şi crede în viitorul european al ţării: „Dacă s-a rezolvat cu vizele, o să se rezolve şi cu altele“.

10.04.2014

În premieră, școală de dans în Atena

Duminică, 6 Aprilie curent, Uniunea Moldo-Elena “Aleaxandros Ipsilantis” a dat start mult așteptatelor cursurilor de dans popular, modern și sportiv, pentru toate categoriile de vîrstă.
Cursurile de dans, este un proiect din cadrul activitatilor Uniunii pentru anii 2014-2015, realizat în colaborare cu coreografi, instructori  calificați originari din Rep. Moldova, stabiliți în Atena.

08.04.2014

“Călătorind prin dansul și bucătăria țărilor străine”


Călătorind prin dansul și bucătăria țărilor străine
În data de 5 Aprilie curent, sub egida Primăriei Patra a fost inaugurată cea de-a 7A ediție a expoziției naționale “Aspecte și noi forme de turism Activ Trip 2014”, organizat de Centrul pentru Comunicare în Afaceri și Promovare, cu genericul “Călătorind prin dansul și bucătăria țărilor străine”.
La eveniment au fost invitate asociații și cluburi migraționale din Bulgaria, România, Republica Moldova, Albania, Rusia și Filipine.

24.03.2014

25 Martie - Ziua Națională de eliberare de sub jugul otoman.

25 Martie - Ellada își sărbătorește Ziua Națională de eliberare de sub jugul otoman. Răscoala din 1821 a început în Moldova iar conducătorul Eteriei sau "Societatea prietenilor", a fost prințul Alexandru Ipsilantis, fiul lui Constantin Ipsilantis, Domnitor în Moldova și al Munteniei.


21.03.2014

Preselecție pentu ore de dansuri populare, sportive și moderne.

Uniunea Moldo-Elenă "Alexandru Ipsilantis", vă invită, duminică 23 Martie, ora 10-00, la preselecția pentru cursuri de dansuri.
Sunt invitați copiii de la 5 ani (dansuri moderne), de la 7 ani (dansuri populare), maturii profesioniști și amatorii pasionați de dansul popular, modern și sportiv.

Pentru înscrieri/informații, vă rugăm să ne contactați la nr. de telefon-2103627740 & 6974790046 sau prin e-mail svetvergis@hotmail.com cu următoarele date: Numele/prenumele/vîrsta/nr.contact a canditatului.

30/03/2014 - Excursie ghidată de o zi la Καλάβρυτα.

Organizator:Uniunea Moldo-Elena "Alexandru Ipsilantis"

Οra plecării din Atena: 7:15 (dimineață)
Locul întîlnirii: Πλατεία Καραΐσκάκη – Μεταξουργείο
Ora întoarcerii: 19:30 – 20:00 (aproximativ)
Costul biletului (tur-retur): 10 Eu

14.03.2014

Mărțișorul a adus primăvara în Atena

Pe data de 9 Martie UniuneaMoldo-Elenă “Alexandros Ipsilantis” în colaborare cu BRD (biroul pentru relații cu diaspora), și organizația UNESCO, a organizat cea de-a II –a ediție a matineului festiv cu genericul  “Mărțișor – Atena 2014”și “8 Martie- Ziua femeii”.

Matineul festiv de primăvară este un proiect al Un.A.I, care a devenit deja o tradiție pentru copiii și părintii comunității, obiectivul căruia se axează pe păstrarea tradițiilor, obiceiurilor și promovarea patrimoniului cultural în țara gazdă. De asemenea, scopul festivității este unul educativ și instructiv în care se propune implicarea nemijlocită a copiilor și a specialiștilor de arte stabiliți în Ellada.