25.12.2019

Colinde și clopoței la primăria Atenei, 24.12.19



În dimineața ajunului de Crăciun, primarul din Atena, Domnul Kostas Bakogiannis, a primit colindători și, ce colindători! Primăria Atenei a fost colindată de către asociații și instituții elene precum corurile Școlii de muzică din Atena, corul Crucii Roșii, Clubul Mării Negre al Episcopiei Naoussa, corul Muzeului “Orașul Atena”, Uniunea Pangrati și Grupul de divertisment feroviar

De aceste sărbători însă, în sala oficială a instituției administrative, au răsunat nu doar trigonakia elenilor dar și clopoțeii colindătorilor comunități diasporale moldovenești. Acțiune în premieră pentru primăria Atenei, care a primit nici mai mult, nici mai puțin, 25 de membri mici și mari, din cadrul Uniunii “Al. Ipsilantis”

Comunitatea diasporală a prezentat un colaj de colinde care au fost mult apreciate de înaltă gazdă: “Deschide ușa crestine”, “O, ce veste minunată”, “Steaua sus răsare”, "Voile rom şi flori de măr" iar pe final “Kalanda” la care s-a alăturat și primarul, cântând împreună cu ceata de colindători cu clopoței. Și ce frumos ne-a îmtâmpinat primarul de Atena; a întins covorul roșu, a împodobit bradul înalt de nu-i vedeai vârful, a aranjat masa cu prăjituri aromate, a pregătit cadourile, și-a pus costumul de sărbătoare și a primit oaspeți. 
Nici noi nu am mers doar cu colindele, am oferit daruri primarului și echipei sale; un platou cu prăjituri și un brand național, vin din Moldova pentru primarul nostru din Atena. Dnul Kostas Bakogiannis a adresat complimente cetei de colindători pentru portul național frumos și deosebit de interesant și, felicitări pentru prestație, în special a remarcat participarea de excepție a Corinei Diaconu, dnei Valentina Ursache și bravii noștri instrumentiști, familia Lilia și Tudor Sprincean
De asemnea a schimbat impresii cu ceata noastră susținută de preotul Sergiu Toia, slujitor la biserica Sf. Proroc Ilie din Pireu, ne-a mulțumit pentru colinde și ne-a urat Crăciun Fericit! Acțiunea a avut scop de a promova valorile patrimoniale obiceiurile și tradițiile culturale cu ocazia sărbătorilor calendaristice de iarnă ale Republicii Moldova. 
De a consolida și de a valorifica relațiile de prietenie și bună colaborare cu autoritățile locale și de a promova oamenii noștri și valorile comune cu cea a societății țării gazdă a peste 12.000 de moldoveni stabiliți în Ellada. Și deoarece o fotografie sunt cît o mie de cuvinte, vă propunem să găsiți ale dstră miile de cuvinte, în pozele și video de la eveniment. 

Aprecieri pentru sârguința copiilor, susținerea părinților și dedicația excelentă a mebrilor Uniunii “Al. Ipsilantis” în tot ce face diaspora noastă aici, la Atena. La mulți ani, dragilor! Cu mare drag pentru fiecare în parte, Svetlana Lisagor Vergis, președintele Un.A.I.

Niciun comentariu: