27.05.2013

Epopeea Homerică, citită în română la Institul Francez din Atena

Cu mare succes s-a desfăşurat prezentarea cărţii "Iliada de Homer", la data de 23 Mai curent, la Institutul Francez din Atena, tradusă din greaca antică în limba franceză de către profesorul Philippe Brunet.
Evenimentul a fost organizat  de Ellinodiethnis ONG, sub patronajul Ambasadei Franceze în Atena şi cu susţinerea Clubului UNESCO.
La eveniment au fost prezenţi, Ambasadorul Franţei D-nul Jean Loup Kuhn-Delforge, Preşedintele Ecologiştilor Eleni D-nul Demosthenes Vergis, Consilierul Preşedintelui Republicii Elene D-nul Stelios Veis Kamnarokos,  Preşedintele Clubului UNESCO D-nul Ioanis Maronitis, profesori, oameni de ştiinta, jurnalişti, studenţi, cadre universitare şi oameni iubitori de arte.

Invitaţii de onoare, în discursurile lor, au vorbit despre importanţa existenţei epopeei Homerice, din aspecte istorice, filosofice, antropologice, estetice, strategice şi nu în ultimul rînd, au remarcat cu deosebită recunoaştere contribuţia D-lui Philippe Brunet la promovarea şi păstrarea culturii greceşti.
Profesorul Philippe Brunet, a ţinut o prelegere pe tema "Iliada" şi a citit fragmente în greaca antică, în timp ce cînta la lira sa Apoloniană.
Fragmente din Iliada au fost citite şi de elevii de la Liceul „Evagelos Papanuţos” din Iliupoli, în limba franceză şi greaca antică. De asemenea un fragment din epopee s-a citit şi în limba română de d-na Svetlana Lisagor Vergis.
Preşedintele Clubului UNESCO, D-nul Ioanis Maronitis a înmînat Diplome de Onoare, organizatorilor şi participanţilor la prezentarea de carte „Iliada lui Homer”.
Programul evenimentului cultural a fost prezentat de d-na Svetlana Lisagor Vergis, Preşedinta Uniunii Moldo-Elene „Al. Ipsilantis” .
Evenimentul s-a încheiat cu cîntul primelor versuri din „Iliada”, în greaca antică.


Text: Svetlana Lisagor Vergis
Foto:Veaceslav Bondarciuc, membru UN.A.I., Atena

Niciun comentariu: