INTERVIURI

Interviu pentru Postul de Radio Athina 9.84, in emisiunea de azi, cu referire la marele eveniment din duminica asta, Concert LIVE cu interpretii Ion, Paladi, Lidia Bejenaru, Corneliu si Cristian Botgros si desigur marele maestru Nicolae Botgros. 
Pentru a asculta interviul accesati - http://www.athina984.gr/node/278799

..............................................................................................................................
Interviu cu Svetlana Lisagor Vergis, pentru Athina 9.84 Tema: Promovarea obiceiurilor și tradițiilor de iarnă ale Moldovei. Pentru a asculta interviul accesati - http://www.athina984.gr/node/272438


Ελευθερία Πάντζιου | Αθήνα 9.84
www.athina984.gr

Interviu cu Svetlana Lisagor Vergis, pentru Athina 9.84 Tema: Matineu de Sf.Crăciun și Anul Nou 2014 Pentru a asculta interviul accesati - http://www.athina984.gr/node/270719



Interviu cu Svetlana Lisagor Vergis, pentru Athina 9.84. Tema: Concert cu Nicolae Glib. Pentru a asculta interviul accesati - http://www.athina984.gr/node/261929
Departe de casă, moldovenii se apropie de Dumnezeu

Interviu cu Părintele Sergiu Toia, prin hotărîrea Sfîntului Sinod a Bisericii Ortodoxe Grecești, părintele Sergiu Toia este preot la una dintre cele mai vechi și mărețe Biserici Ortodoxe a Elladei.
Părintele Sergiu Toia, este originar de la nordul Republicii Moldova, din r-ul Șoldănești s. Cobîlea. După absolvirea școlii a făcut studii teologice la Academia de Teologie din capitală, apoi a urmat masteratul la facultatea de Filosofie și Sociologie a Universității de Stat din Republica Moldova. În Republica Elenă este din Octombrie 2010, împreună cu preoteasa și feciorul lor, iar din Noiembrie 2010, părintele Sergiu este preot la biserica "Sf. Mare Mucenic Dimitrie" în Neo Faliro, Pireus.

-Părinte, din ce motive ați hotărît să plecați din Moldova și de ce ați ales Grecia?
-Încă din anii de studenție, la disciplinile de Istoria Bisericii Universale, Bizantinologia, s.a., am fost profund impresionat de istoria acestei țări, dar mai ales după crearea Imperiului Bizantin (Imperiul Roman din Răsărit) de către Sf. Constantin cel Mare. Am simțit, să-i spunem așa, o mîndrie, că a existat  un imperiu creștin, un imperiu care dăinuise peste o mie de ani, nici un alt imperiu nu a existat atita timp. Imperiu în care Creștinismul a fost religia de stat și în timpul caruia s-a cristalizat învățătura Creștină, prin convocarea de către împărații bizantini, a Sinoadelor Ecumenice. Un imperiu în care, după ani de prigoană, creștinii în sfîrșit au aflat liniștea, și mai mult ca atît, Creștinismul s-a aflat într-o perioada de înflorire.
Într-al doilea rînd, tatăl meu, a fost ucenic al unui cunoscut apologet și duhovnic a țării noastre, părintele Ioan Sochircă din Cobîlea. Deci, tatăl meu, părintele Zosima Toia împreuna cu mama Emilia, mi-au dat o educație creștină, și mediul în care am crescut, avea o bogată bibliotecă cu cărți vechi a părintelui Ioan, multe din ele fiind scrise în l. greacă, atunci nu, dar acum ași îndrăzni să le deschid, să citesc și să înțeleg din ele,  participarea de mic copil la slujbele și rînduielile bisericești, toate acestea mi-au creat o conștiintă creștină care, după cum am menționat, mi-au format un atasament deosebit de vechiul Bizant, de scrierile Sf. Părinți ai Bisericii noastre Ortodoxe care au fost greci în majoritate și, în general de tot ce ține de cultura creștină greacă.   Așa se face că, într-o bună zi, privind la televizor împreună cu preoteasa o emisiune  despre o insulă a Greciei, mai în glumă mai în serios, am spus că, ...uite ce bine ar fi să pleacăm și noi în Grecia, să ne "atingem" de vechea cultură și tradiție creștină și să-mi continui studiile teologice.
-Care a fost procedura de angajare în biserica greacă?
-În Biserica Ortodoxă, există anumite legi și rînduieli privind transferarea unui preot dintr-o Biserică Ortodoxă în alta. Nu poti, fiind preot canonic, pur și simplu să pleci cu slujba, unde dorești. Sunt niște proceduri care trebuiesc urmate. În primul rînd a fost necesar acordul Mitropoliei Pireusului, în care urma să fiu transferat,  apoi a fost necesară foaia de dezlegare a Mitropoliei Moldovei unde am primit taina Preoției. Și numai după asta, au început lungile rînduieli de transferare a dosarului personal din Mitropolia Moldovei la Patriarhie, ca mai apoi de la Moscova, dosarul meu, să fie trimis la Atena, unde mai urmează iarași o lungă procedură de studiere a dosarului, de către autoritățile eclesiastice Elene.
-Cum v-au primit creștinii greci?
-Stiți, în decursul acestui an si jumătate, de cînd ne aflăm aici, am avut ocazia să ascult, de la compatrioții noștri moldoveni, diferite "experiențe" prin care au trecut venind în această țară. Unii erau destul de pozitivi, alții dimpotrivă, aveau o părere negativă, datorită încercărilor prin care au trecut și amarelor experiențe pe care le-au gustat. Personal, am fost primiți foarte, foarte călduros. Creștinii de aici, mă privesc în primul rînd ca preot ortodox, sunt foarte sociabili și de multe ori, mai ales femeile care frecventeză regulat biserica, ne-au propus ajutorul lor, "dacă aveți nevoie de ceva părinte, spune-ți și noi vă vom ajuta".
-V-ați confruntat cu dificultăți,  probleme?                                                                          
-După cum cum am menționat mai sus, odată ajuns la Arhiepiscopia Atenei, dosarul personal, a început să fie studiat. Deci, pe lîngă acordul Mitropliei de la Pireus, de a mă primi preot slujitor, mai era necesar și de hotărîrea Sinodului Bisericii Elene. Preoții în Grecia. fiind salarizați de stat, intră în categoria funcționarilor publici, din acest motiv, mi-a fost oferită o listă cu criteriile pe care trebuie să le întrunească candidații: nivelul cunoașterii limbii grecești, un întreg set de documente, traduceri s.a.m.d., cea mai dificilă perioadă, a fost aceasta. Am umblat toată Atena în lung și-n lat, la diferite ministere, diferite instituții, pentru a-mi perfecta actele care îmi erau solicitate. Cu metroul am călătorit o singură dată în viață, vreo 4 ani în urmă la București. Metroul din Atena însă, îl cunosc foarte bine, mă duc cu ochii închiși, în orice colț al orașului ar fi. Nevoile te învață! Vă spun cinstit, cu mîna pe inimă, faptul că am reușit, se datorează numai mijlocirii către Bunul Dumnezeu, a Sfinților la care mă rugam să mă ajute: Sf. Dimitrie, Sf. Mina. Sf. Haralampie, Sf. Nectarie de Eghina și Sf. Nicolae. De ce în aceasta ordine? Sipmlu, așa sunt plasate icoanele din biserica în care slujesc.
-Moldovenii vin la biserică? 
-De obicei, creștinii noștri (mă refer la cei plecați peste hotare),  în țară poate nu prea frecventau Sf. Biserică dar aflați departe de casă, se apropie de Dumnezeu. Să fie din cauza greutăților, poate din alte motive, dar cert este că, devin mai credincioși, să spunem așa. Grecia e o țară ortodoxă, cu multe biserici (practic în fiecare cartier), așa că conaționalii noștri, au ocazia să meargă la biserică. Trebuie să spun că, la Sf. Biserică unde mă aflu, în Neo Faliro, moldovenii aflînd că a venit preot din Moldova, s-au bucurat. Aici vin si creștini români, ruși, ucraineni, cu care ne întîlnim și discutăm.  
-Ați binecuvîntat nunți, botezuri? Cununiile cuplurilor mixte se fac după rînduielile noastre ori ale grecilor?
-Referitor la trebuințe, rînduieli religioase, sfințirea de casă, se face conform tradițiilor noastre, celelalte trebuințe, botezul, cununia, creștinii împrumută și obiceiuri grecești, deoarece sunt foarte frumoase.
-Părinte, ce impresii v-a făcut vizita d-stră la Muntele Atos?
-Înt-adevăr, am avut fericita ocazie să vizitez și Sfîntul Munte. De obicei, în Ortodoxie, nu este primit de a face mare zarvă pe seama momentelor deosebite din viata crestinului, am în vedere anumite trăiri lăuntrice-duhovnicești, a omului. Dar să știți că ajungînd pe Sf. Munte, într-adevăr parcă ai fi într-o altă lume, grijile cele lumești parcă automat dispar, și ești învăluit de acel Duh al liniștei, împăcării care persistă acolo. Am vizitat mai multe mănăstiri, Vadopedul, Iviron, Aghiu Grigoriu ș.a. Am avut ocazia să mă închin la foarte multe moaște ale sfinților, dar mai ales la acele icoane vestite a Maiciii Domnului. Aflîndu-mă în fața acestor icoane, sfințenii a Ortodoxiei, îmi aduceam aminte de creștinii dragi din tară, cărora le cîntam acatiste și cîntări de preamărire, fiind în Moldova.
-Primul Ministru a Turciei R. Erdogan, a anuntat redeschiderea Facultatii de Teologie Ortodoxa de la Halki, cum apreciați această declarație?
-Evident, este îmbucurător faptul că autoritațile turcești, sub presiunea diferitelor organizații internaionale, a U.E. si S.U.A., cel puțin promit redeschiderea Facultății de Teologie din Halki, care a fost închisă în anul 1971. Aceasta a fost, pînă la închidere principala Facultate de Teologie a Patriarhatului Ecumenic. Să dea Bunul Dumnezeu ca redeschiderea facultății să fie încă un prilej de bucurie pentru Ortodoxie în general și ca pe teritoriul vechiului Bizant, să mai fie o școală de luminare și de pregătire a viitorilor slujitori ai Bisericii Ortodoxe.
-Uniunea Europeană, a pus o condiție Rep. Moldova, pentru a se aproba regimul fără vize cu țările U.E., și anume, Parlamentul este chemat să voteze Legea antidiscriminare, care prevede interzicerea discriminării de orice fel.Care-i opinia d-stră?
-Referitor la evenimentele ce se petrec în țara noastră, cei înteresați ar putea afla prin intermediul internetului, mai multe (se discuta foarte mult), dar eu aș cita un fragment din adresarea Mitropolitului Vladimir către credincioși : "Reprezentantul Organizației Națiunilor Unite Heiner Bielefeldt a prezentat, în luna Martie a anului curent, un raport privind libertatea religiei în Republica Moldova. Autorul s-a arătat îngrijorat de „statutul privilegiat al Bisericii Ortodoxe din Moldova", care după părerea acestuia, direct sau indirect ar leza drepturile reprezentanţilor altor culte. Astfel, el recomandă insistent Guvernului să ia o poziţie de lider „asigurând o legislaţie solidă împotriva discriminării", cu toate consecinţele de rigoare: combaterea urii inter-religioase şi înlesnirea înregistrării altor culte conform standardelor internaţionale. Totodată s-a arătat nemulţumit de tergiversarea adoptării legii cu privire la combaterea discriminării. Ne miră şi ne indignează aceste recomandări. Venite din afara ţării, ele poartă un caracter de dictat. Considerăm că pretenţiile expuse de Heiner Bielefeldt întru aşa-zisa apărare a minorităţilor religioase şi sexuale urmăresc de fapt, încălcarea drepturilor majorităţii cetăţenilor ortodocşi din Moldova. Poporul nostru s-a manifestat pe parcursul istoriei ca fiind paşnic şi primitor. Şi aceasta, datorită faptului că credinţa creştină l-a format şi l-a modelat chiar de la origini. Poate Bielefeldt are pretenţii şi la afirmaţia lui Mihai Eminescu „Biserica este maica poporului nostru"? Iar această afirmaţie a fost simţită adânc de marele geniu şi luată din realitatea vieţii. Şi dacă democraţia înseamnă respectarea voinţei poporului, de ce propunerile înaintate de Bielefeldt doresc cu orice preţ încălcarea ei? În modificarea legislaţiei pentru înlesnirea pătrunderii lejere a diverselor culte în Republica Moldova întrevedem un atac direct la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova şi a poporului ei drept credincios, împotriva cetăţenilor acestei ţări. De fapt, programul propus de reprezentantul ONU nu constă atât în apărarea drepturilor minorităţilor religioase sau sexuale, cât în slăbirea şi ruinarea credinţei ortodoxe, fiind o continuare subtilă a ateismului militant început în anii 40. Căci precum atunci se duceau lupte împotriva adevăratei credinţe, la fel se luptă şi acum. Atunci părinţii şi semenii noştri erau ridicaţi cu forţa şi duşi în Siberia sau împuşcaţi pe loc pentru credinţă, acum se lucrează subtil şi perfid prin adoptarea unor legi anticreştine. Metodele sunt diferite, scopul acelaşi: subminarea Ortodoxiei şi distrugerea moralei.
-Ce doriți creștinilor moldoveni de peste hotare?
-Dragilor noștri creștini, dacă de Sf. Paști  am primit lumină de la Hristos prin Învierea Sa, să avem grijă să nu rămînem un felinar stins în univers. Dumnezeul nostru este de viaţă dătător. El nu i-a pregătit omului un muzeu de antropologie în univers, locul omului este în Raiul bucuriei Sale. Nu cenuşa este esenţa omului, ci viaţa, ca dar al lui Dumnezeu. Vă îndemn să rămâneţi fii ai luminii întru bucuria Domnului nostru Iisus Hristos Cel ce a înviat din morţi, dăruindu-ne şi nouă viaţă întru lumina Învierii Sale.
Interviu realizat de Svetlana Lisagor Vergis

Președinte UNIUNEA Moldo-Elenă ‘’Al.Ipsilantis’’, Atena, Rep. Elenă
..............................................................................................................................

„Nu mi-am abandonat nicicînd dorinta de a fi medic stomatolog”

Interviu cu Valeriu Antoniu, medic stomatolog la Atena

Istoriile moldovenilor aflați peste hotatre sunt diferite. Însă, motivul  care-i determină să aleagă drumul străinatații e cam acelasi, pentru toți: o viață mai bună, un viitor mai sigur.
În Republica Elenă, moldovenii sunt printre migranții care au reușit să se incadreze bine societatea greacă. Prin multă muncă și perseverență, mulți dinte ei s-au afirmat și în plan profesional.
Pe bulevardul Alexandras din centrul Atenei, se află Curtea Supremă de Justiție, Comandamentul General de Poliție din Attiki,  stadionul ‘’Panathinaiko’’, mai multe spitale de stat dar și cabinetul stomatologic al moldoveanului Valeriu Antoniu.
D-nul Antoniu este originar din satul Filipeni raionul Leova. După absolvirea facultații de stomatologie, în anul 1995, a revenit în raionul de baștină și a activat ca medic șef coordonator și medic stomatolog  la Centrul medical de familie din Sărata Nouă. Acolo a făcut cunoștință cu soția Valentina, care lucra ca soră medicală.   
Cînd ați venit în Grecia și care a fost motivul plecării d-stră din Moldova?
 În Grecia suntem aproape de 12 ani. Uite ce mai trece timpul, 12 ani… Anii 2009 începutul anilor 2000, pentru noi au fost timpuri tare grele, cuțitul ne-a ajuns la os,  cînd nu am fost platiți un an de zile. Aveam deja familie, copil mic și nu era chip de trăit fără un ban. Nu mai eram singur, aveam răspundere, eram tată și soț. Îmi aduc aminte un caz care vreau să-l împart cu cititorii ‘’Gazeta Basarabiei’’. S-a întîmplat de mai multe ori ca pacienții să-mi propună, în loc de bani să mă ‘’mulțumească’’ cu o găină, gînscă. Într-o zi, mă pomenisem la usa cabinetului cu niște rațe, nu pacienți desigur, înțelegeți… eram pus în situație delicată, ce să zic? Pîna la urmă nici eu nu avusem parte de acele rațe. Se întîmplase să le uităm în portbagajul mașinii pe cîteva zile. Săracele rațe, s-au dus degeaba…
Greutățile și problemele ne-au făcuse să luăm o decizie cu soția mea, care s-a dovedit a fi radicală în viața noastră. Am venit în Grecia.  La început eram ilegali, dar în scurt timp în 2001 a iesit legea cu privire la legalizarea migranților. Norocul a fost de partea noastră și a miilor de  oameni care s-au legalizat în acea perioadă.
Ce loc de muncă v-ați găsit și cum a fost perioada de adaptare?
Am lucrat în diferite domenii, în special în construcție. A fost foarte greu. Nu atît lucrul cît perioada de adaptare. Ne-am confruntat cu diferite probleme, inclusiv și cu fenomenul de descriminare, nu am fost acceptați ușor. Superiorul meu de la serviciu, cunoastea că sunt medic, și ‘’glumea’’ pe seama mea: ‘’esti medic și lucrezi la ciment, care-i diferenșa dintre tine și un lucrător de rînd?’’. Atunci, i-am spus că eu intr-o zi voi deschide un cabinet stomatologic. Îmi iubesc meseria foarte mult și dorința mea de a activa ca medic stomatolog nu o abandonasem niciodată. Mult timp prețios ne-a luat adaptarea, întegrarea, studiul limbii. Pe lîngă toate astea mai era și dorul de casă, de părinți și, desigur, de copilul nostru. Baiatul a rămas de mic cu frații și surorile noastre. Era prea micuț ca să înțeleagă lipsa părinților lui. Cel mai dureros lucru a fost cînd mi-a întrebat sora, dacă poate s-o numească ‘’mamă’’. Începea să ne uite. Din acel moment, am făcut tot ce ne-a stat în puteri ca să ne aducem copilul lîngă noi.
Cum ați reușit  să vă afirmați în societatea greacă?
Așa cum am menționat, aveam un scop și trebuia să-l realizez.  Am început pregătirile de recunoaștere a diplomei. Practic, am luat-o iar de la început. Deoarece trebuia să acord mult timp pregătirilor de examene, erau perioade cînd nu lucram deloc. Venitul familiei a scăzut dar  cheltuielile trebuiau acoperite. În acea perioadă, mi-a fost importantă prezența, susținerea și înțelegerea soției mele, căreia îi mulțumesc mult.
Cu ce surse ați deschis cabinetul ?
Din surse economice proprii, din economiile făcute de mulți  ani de muncă. Am decis fără ca să chibzuim mult, e vorba despre lucrul nostru care ne oferă pâinea de toate zilele. Cunoscuții nostri au investit bani în case, în mașini, noi am ales să facem o investiție pentru viitorul feciorului nostru, care pare că urmează pașii mei, a moștenit frumusețea mamei lui, dar e destept ca tata!
Aș vrea să deschid o mică paranteză aici, așa ca să dăm o altă notă discutiei, ceva mai plăcut. În  ziua absolvirii, fericiți cu diplomele la mînă, făcusem o glumă cu foștii colegi, că voi inventa un fotoliu pentru oameni de statura mea, nu prea înalti… au trecut anii și toate astea s-au schimbat. Cabinetul meu dispune de cea mai performantă tehnologie și fotoliul pacientului și scaunul meu de lucru sunt așa cum mi le închipuiam eu atunci. În timpurile sovietice, fotoliile erau înalte, nu stiu dacă cineva din colegii mei mi-a vîndut ideea, în orice caz mă bucur că, tehnologia a progresat odată cu ea și medicina stomatologică.
Cine sunt pacienții d-stră, ce servicii oferiți și la ce preț?
Avem pacienți basarabeni, români, bulgari și greci. Oferim cele mai avantajoase prețuri. Ca medic, am datoria să previn pacienții și să-i consult în ceea ce privește sănătatea dentară. La acest capitol, din păcate, există probleme, lumea nu oferă atenție nici timp igienei dentare.
Care este rețeta succesului d-stră?
Nimic nu ți se dă de-a gata. Ca să-ți atingi scopurile trebuie să muncești mult. Și noi am muncit cu sîrguință și mare răbdare. Încrederea și respectful reciproc ne-a dat putere să ajungem aici și să meargem înainte, spre viitor.
Interviu realizat de Svetlana Lisagor Vergis- Atena
Președinte UNIUNEA Moldo-Elenă ‘’Al.Ipsilantis’’, Atena, Rep. Elenă
..............................................................................................................................

Niciun comentariu: