25.02.2014

Cu dor de Basarabie din Atena

În data de  16 februarie curent, în sala faimosului teatru Aliki din Atena, s-a desfășurat cu mare succes concertul din cadrul turneului  „Dorul Basarabiei”, care a dus cîntecul popular și numele Moldovei dincolo de hotarele ei, în cele cinci capitale Europene:  Lisabona, Madrid, Paris, Londra și Atena.
Emoționantă a fost așteptarea artiștilor noștri de conaționalii din Atena și din afara capitalei care, în pofida distanței, au reușit să ajungă, la cel mai mare și așteptat eveniment al anului.
“-Ne dorim atît de mult acest concert, vom veni neapărat!” „ -E adevărat că vin artiști de la Chișinău, dnul Botgros și Ion Paladi?
„-O, Doamne, nu-mi vine să cred !  „-Sper să mai aveți bilete, vom veni cu nașii noștri, ei sunt Greci și le place mult muzica noastră. “-Dnă, vă sun din Nordul Greciei, vom veni neapărat, păstrați-ne și nouă bilete! „-Atîțea ani trăiți chiar în Chișinău, nu mi-am permis să merg la un spectacol, întotdeauna ziceam că am timp ... dar iată că a venit ziua să merg și eu la un concert ca oamenii”. „-Mulțumim organizatorilor pentru această ocazie!” „-Dnă, suntem Greci, am auzit la o emisiune radiofonică că se dă un spectacol cu artiști din Republica Moldova, am dori să venim la această festivitate....
La eveniment, curs invitației organizatorilor au dat oaspeți de onoare precum, Presedintele Ecologiștilor Eleni, dnul Demosthenes Vergis, Ambasadorul Republicii Moldova în Ellada, E.S. Valentin Ciumac, Consulul R.M. în R. Elenă, dnul Sergiu Matcovschi, Preotul Sergiu Toia, Președintele organizației UNESCO din Pireu și Insule, dnul Ioanis Maronitis, dna Manuela Marinescu, președintele asociației culturale româno-elene „Armonia”, reprezentanți ai comunităților moldave și românești.
Gazda evenimentului, Uniunea Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis”, a primit înalții oaspeți  din capitala Moldovei, așa cum cere obiceiul, cu pâine, sare și vin, promovînd totodată acest frumos ritual tradițional creștin în țara gazdă.
Concertul a fost susținut de îndrăgite personalități de muzică populară din spațiul Românesc: interpretul Ion Paladi, care a prezentat publicului, melodii din cel de-al doilea album al său cu titlul “Dorul Basarabiei”, imprimat împeună cu orchestra Lăutarii”. Legendarul violonist Nicolae Botgros, Corneliu și Cristi Botgros, o dinastie a familiei de violoniști care își trec talentul din generație în generație și, nu în ultimul rînd, îndrăgita interpretă de muzică populară Lidia Bejenaru. De asemenea, pe aceeași scenă a cîntat și cunoscuta interpretă a formației Ateniene „Struguraș dna Valentina Ursache.
Prin prezentarea lor excepțională și mișcătoare, artiștii au oferit publicului din Atena cu mare drag și din plin, ceea ce-i mai drag sufletului omului migrant, cîntecul și vorba bună de acasă. Iar frumusețea melodiilor executate au impresionat și Grecii, care au rămas frapați de măiestria violoniștilor și personalitatea fabulosului Nicolae Botgros.
Specrtacolul s-a încheiat cu înmînarea distincțiilor de onoare artiștilor, Nicolae Botgros, Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Cornel și Cristian Botgros, și impresarului Vlad Costandoi, de către președintele organizației UNESCO din Pireu și Insule dnul Ioanis Maronitis. De asemenea, dnul Maronitis a precizat: „Suntem onorați de prezența acestor mari și importanți Ambasadori ai Culturii și traditiilor naționale aduse din Moldova în țara noastră Ellada. Păstrarea tradițiilor, moralității, culturii și obiceiurilor popoarelor este deosebit de important pentru a continua cu evlavie și respect dialogul civilizat cu popoarele vecine dar și a lumii întregi. Mult stimați oaspeți, UNESCO din Pireu și Insule vă numește membri de onoare ai organizației.  ...trebuie să spun că, suntem în strîns dialog și colaborare cu Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis iar prin acțiunile organizate de această organizație, vă asigurăm și contribuiția noastră. Mult succes!”
Plachete de onoare au fost înmînate și membrilor Un.A.I. pentru organizarea evenimentului cu genericul „Dorul Basarabiei” și promovarea valorilor național culturale.
  “ -A fost un concert extraordinar. Am rămas cu cele mai frumoase impresii, pe care le vom păstra în sufletele noastre...” „-Astfel de evenimente ne dau putere și răbdare să continuăm să existăm printre străini...„  „-Să vă de-a Dumnezeu sănătate la toată lumea, organizatorilor și oaspeților veniți de acasă ...”,  „-A fost o seară de excepție, bravo!”,  „-Să ne întîlnim mai des la astfel de festivități pline de emoții frumoase!”  
Acestea sunt doar cîteva comentarii făcute de Eleni și impresii ale diasporei de pe ambele maluri ale Prutului care,  și-au exprimat dorința de-a reveni cît mai curînd la o noua întîlnire de suflet, unde cinste au doar frumosul, voia bună, speranța revenirii acasă, amintirile de cei dragi și trezirea conștiinței de-a ne păstra identitatea, limba și tradițiile oriunde ne-am afla.
Spectacolul din Atena cu dor de Basarabie, a fost o adevărată sărbătoare a neamului, datorită artiștilor, publicului cald și primitor, poate sentimentele reînviate, poate horele care au fost încinse în sala impresionantă, poate costumele populare și tricolorul de pe scenă, poate rîndurile de oameni care așteptau autografe dina partea artiștilor noștri, poate petrecerea care a continuat pînă la oră tîrzie la restaurantul românesc „Dorna”, poate organizarea în cele mai mici detalii, poate una din aceste nuanțe dar poate toate la un loc, au făcut unică de felul său această mîndră sărbătoare despre care se vorbește și azi ...
În calitate de reprezentant al Uniunii și gazda evenimentului, aduc mulțumiri pentru munca asiduă și felicitări pentru organizarea cu succes, membrilor Uniunii Moldo-Elene „Al. Ipsilantis”, Dlui Ambasador E.S. Valentin Ciumac, pentru susținerea acordată, organizației UNESCO, partenerilor media din Atena și din Republica Moldova.

Svetlana Lisagor Vergis, Atena





Niciun comentariu: