14.03.2014

Mărțișorul a adus primăvara în Atena

Pe data de 9 Martie UniuneaMoldo-Elenă “Alexandros Ipsilantis” în colaborare cu BRD (biroul pentru relații cu diaspora), și organizația UNESCO, a organizat cea de-a II –a ediție a matineului festiv cu genericul  “Mărțișor – Atena 2014”și “8 Martie- Ziua femeii”.

Matineul festiv de primăvară este un proiect al Un.A.I, care a devenit deja o tradiție pentru copiii și părintii comunității, obiectivul căruia se axează pe păstrarea tradițiilor, obiceiurilor și promovarea patrimoniului cultural în țara gazdă. De asemenea, scopul festivității este unul educativ și instructiv în care se propune implicarea nemijlocită a copiilor și a specialiștilor de arte stabiliți în Ellada.

    Pentru eveniment au fost pregătiți 47 de copii, din cadrul atelierului “Mîini dibace”, în colaborare cu grupul “Aripi” și grupul folcloric “Ceterașii”, în frunte cu conducătorii artistici, dna Valentina Ursache Ungureanu și dna Mariana  Bargan, care au prezentat, pe scena frumos amenajată și colorată în decor de primăvară, un program vast din folclorul copiilor, au recitat poezii,  au interpretat cîntece de primăvară și melodii pentru mămici, au prezentat dansuri și scenete specifice folclorului Moldovenesc și Maramureșean.
     Partenerul serii, firma Carpathian Bakery, a oferit prezenților prăjituri și flori pentru toate femeile iar pentru familiile numeroase dnul Mihai Dohotar, patronul firmei, a asigurat  oferta pentru masa de Paști cu cozonaci și pască.
Serata a fost o ocazie frumoasă și pentru tinerii artiști plastici care și-au expus lucrările: picturi și tablouri realizate în ulei de dna Ludmila Iordache și dnul Veaceslav Bondarciuc dar și, bijuterii confecționate manual de dna Elena Boșneagă.
     Președintele Clubului pentru UNESCO din Pireu și Insulele și vicepreședinte al Federației Mondiale de cluburi, asociații și centre de UNESCO (WFUCA) pentru Europa și America de Nord, dnul Ioanis Maronitis, într-un mesaj de-al său către președintele Uniunii de prietenie Moldo-Elenă "Alexandros Ipsilantis” dna Svetlana Lisagor Vergis, a subliniat: "Păstrarea tradiției, moralității și promovarea partimoniului cultural întrepopoare, contribuie la fortificarea unui dialog civilizat și pașnic între popoarele vecine. Vechiul obicei moldovenesc "Mărtișor" este înrudit cu tradițiile grecești de sosirea primăverii. Este deosebit de important ca tinerii noștri prieteni să cunoască cultura țăriilor de origine și să-l promoveze prin astfel de festivități unice. "
     Uniunea Moldo-Elenă “Al. Ipsilantis” în colaborare cu Organizația pentru UNESCO Pireu și Insule și BRD, au oferit mărțișoare și diplome tuturor participanților și membrilor Un.A.I. pentru participare, organizare și promovarea valorilor culturale.

Foto:
Video 1-parte  

Video 2-parte 





Text: Svetlana Lisagor Vergis,  președintele Un.A.I.
Foto/video: Veaceslav Bondarciuc, consilier Un.A.I.




Niciun comentariu: