PUBLICAȚII

Ziua Internaţională a Copilului va fi motiv de sărbătoare şi pentru moldovenii stabiliţi în Grecia. Astfel, Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis” va organiza pe 1 iunie a patra ediţie a acestei sărbători în capitala elenă, eveniment care va demara sub genericul „Sportul - prietenul copiilor”.
Președintele acestei organizații, Svetlana Lisagor Vergis, a spus pentru trm.md că programul manifestărilor din acest an include ștafete sportive la care vor participa atât copiii, cât și maturii. La acțiunile organizate cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului vor lua parte și discipolii școlii duminicale de dansuri.

Organizatorii promit multe surprize participanților. Scopul evenimentului este „consolidarea comunităţii moldave din Atena, promovarea valorilor precum familia, prietenia şi modul sănătos de viaţă”.

Moldova la Jocurile Olimpice Speciale Atena 2011
Publicat de : Svetlana Lisagor Vergis, Sâmbătă, 09 iulie 2011 |

Vreau să cîștig ! Dacă nu voi reuși, ajuta-mă să încerc cu curaj!

Acesta a fost Jurămîntul atletului Special Olimpics, a Jocurilor Olimpice Speciale desfasurate in perioada 25 Iounie – 4 Iulie, cea de a 13-cea ediție a Jocurilor Olimpice venite în capitala Greciei.

Ceremonia de deschidere și de închidere, a fost o sărbătoare deosebită, prin care s-au promovat valorile și tradițiile mișcării Jocurilor Mondiale Special Olympics, desfășurate la Kallimarmaro din Atena. Stadionul de marmură a fost construit în perioada Clasică și a fost renovat pentru a găzdui primele Jocuri Olimpice Moderne din anul 1896.

“Aici, în Atena, mișcarea Jocurilor Olimpice Speciale se intoarce acasă, la locul de naștere a Jocurilor Olimpice, a egalității umane, la locul unde s-a născut democrația.” (Timothy Shriver_Președintele Comitetului Internațional Special Olympics)


„Aici, în Atena, locul care a dat naștere logicei, mitului, democrației și artei, Mișcarea se va întîlni cu principiile Olimpismului diacronic și spiritul modern, care vor uni impecabilitatea frumosului, marelui și adevărului.” (Ioana Despotopulu_Președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Mondiale Special Olimpics _Atena 2011).

Jocurile Olimpice Speciale, au fost fondate oficial în anul 1968 de către d-na Eunice Kennedy Shriver. Primele Jocuri dau start la Illinois Statele Unite, cu participarea a 1.000 de atleți cu handicap mental, din 26 state ale SUA și Canada. De atunci pînă azi, Special Olympics s-au dezvoltat intr-o mișcare Mondială, care dă posibilitatea a 3,7 mln. de oameni cu dezbilități mentale, din 185 de țări ale lumii, prin intermediul sportului, să descopere capacitățile lor speciale și prin acestea să se incadreze și să ia parte activ ca membri ai societății.
La Oimpiada Speciala de vară, Atena 2011, au fost primiți și găzduiți 7.000 de sportivi din 180 de țări ale lumii.
Printre țările participante la Jocurile Olympice de vară, a fost și Republica Moldova. Misiunea sportivă alcatuită din 16 atleți si 5 antrenori, însoțiți de către Președinta misiunii d-na Alaxandra Danilenco și directorul sportiv a delegației d-nul Cojocari Anatolie.
Competițiile sportive la care au luat parte tinerii atleți au fost bocce, atletica ușoară, fotbal feminin și inot.
Sportivii au dat dovadă de competență și pregătire bună, aducînd pentru Moldova 5 medalii dintre care, medalie de aur și de argint la bocce de către Tanache Ion, la aceeași competiție medalie de aur și de argint cîștigate de către Ivanova Ecaterina.

La atletica ușoară, medalie de bronz pentru Pirașcova Galina și locul 4 pentru Zanoga Alexei.
Fetele de la fotbal feminin 5*5 s-au ales cu locul 4 din catigoria a doua.
La inot si locul 4 pentru Carai Svetlana, Șevcenco Victoria, Golubenco Dumitru și locul 5 pentru Cojocari Iurie.

La aceste Jocuri Speciale toți participanții au fost cîștigători. Cîștigători în lupta lor pentru respectul tuturor la diversitatea acestora. Cîștigători în lupta de a-și apăra abilitățile lor aspeciale. Cîștigători în lupta lor pentru respectul de sine.

Είμαι μέσα!” din grecă în română “Sunt aici” a fost lozinca lui Apolonas mascota Olimpiadei, dar și a tuturor celora care au contribuit la organizarea evenimentului, participanților si spectatorilor si nu în ultimul rînd a 25.000 voluntari, dintre care 5 tineri de origine din Republica Moldova.
Pe parcursul jocurilor asociațiile diasporei Uniunea Moldo Elena “Alexandros Ipsilantis” și asociatia Tinerilor Moldoveni, am fost alături de delegația sportivă, susținîndu-i fluturînd drapelul Republicii Moldova și strigînd cu mîndrie “HAI MOLDOVA”.

Delegația sportivă la data de 5 Iulie, înainte de decolare spre Chișinau, a avut intîlnire cu Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia, d-nul Mihai Bălan și a reprezentanților și membrilor asociațiilor, Uniunea “Alexandros Ipsilantis” și “ATIM”.
Exelența Sa, a felicitat echipa sportivă pentru prezentarea lor cu succes la Jocurile Olimpice, dorindu-le multe medalii și-n continuare, sănătate , putere si ca Dumnezeu să-i aibă în pază.
Din partea delegației sportive, s-au înmînat cu drag, d-lui Ambasador și reprezentanților Uniunii “Al.Ipsilantis” d-nei Svetlana Lisagor Vergis și d-lui Andrei Dolapci liderul asociației “ATIM”, cîte o inimioară confecționată cu dibăcie de către tinerii atleți.

Uniunea “Alexandros Ipsilantis” a oferit intregii delegații, cîte o formă sportivă ca amintire pentru prezența lor la competițiile de vară 2011 de la Atena si-n colaborare cu “ATIM”, au organizat o seară deosebită la faimosul restaurant din centrul regiunii Monastiraki și o plimbare la muntele Akropolis și la muzeul modern Akropolis din Atena.

Urmatoarele Jocuri Olimpice Speciale vor avea loc în 2013, în Corea.

Svetlana Lisagor Vergis
Uniunea Moldo-Elenă “Alexandros Ipsilantis”

Niciun comentariu: