07.02.2014

Uniunea Moldo-Elenă “Al. Ipsilantis” a tăiat Vasilopita


5 februarie, Uniunea Moldo-Elenă “Al.Ipsilantis” din Atena, și-a desfășurat prima întîlnire din cadrul activități, cu ocazia festivității- tăierea Vasilopitei 2014. 
La eveniment au fost prezenți membri și prieteni ai Un.A.I.
Consiliul de Conducere a făcut o referire la realizările anului trecut și a dat start noilor proiecte ce urmează să fie realizate în prima jumătate a anului acesta.
Prezenții au fost informați și despre proiectul “DOR” al BRD, care-și invită tinerii între 12 -17 ani, la tabăra de vară din anula cesta.http://www.dor.md/ 
Despre experiența sa de participare la proiectul DOR din anul 2013, a vorbit publicului, Alexandru Bondarciuc , care a depus deja dosarul de participare și pentru anula cesta.

- A fost o experiență frumoasă. Am făcut prieteni noi, cu care comunicăm și azi, am fost în excursii pe teritoriul țării am vizitat locuri istorice și arhiologice , am învățat cum se face mămăliga ,am cunoscut la Moldova oameni talentați în diferite genre a artelor și vreau să merg și-n anula acesta.

Serata a fost una specială pentru dna Ludmila Iordache, artista de arte plastice, care și-a expus cîteva tablouri desenate în ulei. Astfel, concetățenii noștri au avut ocazia să o cunoască prin prisma lucrărilor sale. 

De asemenea , prezenții au avut prilejul să discute despre problemele de zi cu zi , tot odată să-și împartă și impresiile, veștile din viața lor de migrant. 
Norocosului din acest an, care a găsit bănuțul Vasilopitei, i s-a oferit un telefon mobil din partea partenerului Un.A.I. , Taza Mobile. 
Consiliul de Conducere, aduce mulțumiri pentru prezență și participare la acest prim eveniment al Uniunii și cele mai frumoase urări de un început de an reușit și bun în toate.
Scurt istoric al tradiției: 
Din multiplele traditii crestinesti ale poporului elen, o mare semnificatie o are sarbatoarea taierii pitei Sfantului Vasile cel Mare - numita Vasilopita - de catre fiecare familie in prima zi a anului nou. Cu acest prilej, in prima zi a anului, se face o pita (placinta) in care se introduce un banut. In jurul ei se aduna toti membrii familiei, intr-o atmosfera de bucurie si se taie pita, in mai multe felii, de catre capul familiei. 
Prima felie este pentru iconostasul familiei, a doua pentru casa si in continuare cite o felie pentru fiecare membru al familiei de la cel mai varstnic la cel mai tinar. Cel care fi norocosul si va gasi in felia sa banutul, va fi norocosul anului. 
Acest obicei se practică și în cadrul asociațiilor, instituțiilor, etc indiferent de natura activităților.

Niciun comentariu: