01.12.2019

Iarmarocul Internațional de Crăciun Atena, 23-24 noiembrie 2019

Și așa cum cere tradiția, după fiecare eveniment la care participă diaspora stabilită la Atena, fie în calitate de organizator sau participant, încercăm să împărtășim cu dumneavoastră imagini dar și câteva rânduri scrise, căci vorba ceea: o imagine sunt o mie de cuvinte iar cuvintele totuși sunt expresia sufletului, s-apoi “ce-i scris cu penița nu se taie cu bărdița”.
Și mai știu că vă plac detaliile și pentru că unele detalii sunt importante și prețioase pentru părerea publică când sunt bazate pe realitate și adevăr, din aceste considerente, v-am pregătit câteva amănunte, din motivele la care m-am referit anterior și nu numai, poate totuși vă conving că a face un lucru bun și voluntariat e ceva frumos și foarte plăcut. Poate chiar și necesar pentru cei care-l practică. Și să nu credeți că bucurie primește doar cel căruia îi oferi ceva de la tine, fericirea e și a ta, celui care oferă, pentru că a dărui înseamnă a fi un om bun și împlinit.
Și deoarece evenimentul din weekend-ul trecut a fost unul special și în exclusivitate pentru suflet, voi așterne câteva emoții și concluzii de la unul dintre cele mai faimoase evenimente, unde am fost și noi, ochi și urechi, suflet pentru suflețele de copii și cu gândul la cei mai frumoși dar triști ochișori, a copiilor din familiile social vulnerabile din Grecia.
Tradițional, pe final de luna noiembrie la Atena se desfășoară Bazarul Internațional de Crăciun, eveniment organizat de către asociația de binefacere „Prietenii Copilului”, sub egida Primăriei capitalei, cu participarea corpului diplomatic străin acreditat în Grecia și cu susținerea atât a asociațiilor diasporale a țărilor participante, cât și a asociațiilor elene de binefacere.
Este cel mai grandios eveniment de acest gen organizat anual în capitala Elenă ajuns în acest an la cea de-a XX-a ediție. Evenimentul se bucură de un succes mare datorită mai multor factori precum; buna organizare, locația ușor accesibilă, spațioasă, frumos amenajată, și nu în ultimul rând pentru calda primire a participanților și vizitatorilor.
Scopul iarmarocului este de a colecta fonduri pentru copiii nevoiași prin acțiunea de caritate, pe durata a două zile, în care propune vizitatorului o călătorie culinară și culturală în țările participante la eveniment (obiecte de uz casnic și decorative, haine, jucării, cărți, produse alimentare și, toatea astea la prețuri foarte accesibile).
În cadrul iarmarocului Ambasada Republicii Moldova înscrie al 5-lea an de participare consecutivă, promovând la cel mai înalt nivel produsele din clasamentul celor mai mari companii vinicole din țară și alte produse apreciate și foarte solicitate de către filomoldovenii eleni și nu numai.
În anul acesta iarmarocul a fost vizitat de către ambasadorul Moldovei domnul Anatol Vangheli, grație câruia s-a realizat participarea Ambasadei Republicii Moldova la eveniment, primarul Atenei, dnul Kostas Bakogiannis, care a remarcat simpatia către portul național al moldovenilor, caracterizându-l foarte frumos, colorat și de o estetică deosebită. De asemenea primarul l-a felicitat pe dnul Ioannis Theodoroglakis, în numirea acestuia în funcția de Consul Onorific al Rep. Moldova în Creta, cel din umră susținând stand-ul ambasadei. Din păcate primarul venise prea târziu pentru a –l servi cu sarmale și plăcinte, erau deja vândute. La anul să-i pregătim un coșuleț cu bunătățuri, e primar totuși și cine știe, o sarmală bună și un vin din acelea care se servește pe la ocazii speciale, poate deschide drumul de înfrățire a capitalelor Atena și Chișinău...
Ca să revin la gândul de mai sus .... Tot atâțea ani, al 5-lea consecutiv, diaspora moldovenească susține și se implică activ și voluntar la organizarea stand-ului Moldovei.
Este vorba despre echipa de voluntari din cadrul Uniunii moldo-elene „Alexandros Ipsilantis”, oameni talentați și creativi, care au împodobit stand-ul cu obiecte confecționate manual; sculpturi în lemn, bijuterii, branduri autohtone de vestimentație, tricotaje, obiecte de artizanat caracteristice culturii elene și Moldovei și bineînțeles, unde sunt moldoveni acolo sunt și sarmalele și, plăcințele la cuptor iar cu ocazia postului de Crăciun un grup de doamne au pregătit plăcinte de post și fasole făcăluită, de asemenea pentru promovarea sărbătorilor calendaristice n-au putut lipsi nici prăjiturile de Crăciun. Acest eveniment a fost o ocazie și pentru tinerii antreprenori originari din Moldova și stabiliți la Atena, care și-au început o activitate economică bazată pe produse sănătoase din semințe și miere. Astfel, Moldova prin oamenii săi, și-a promovat bucatele tradiționale, frumosul și valoarea interioară a poporului exprimat prin obiectele expuse și prezența impecabilă.
Aici, țin să menșionez numele fiecărui voluntar în parte, pentru munca asiduă, pentru cumsecădenia care-i caracterizează, oameni exemplari, mândria comunității diasporale din cadrul Uniunii moldo-elene „Al. Ipsilantis”; Lidia Gangan, Alexandra Cuznețov, Olga Bătrincea sunt fetele care nu au dormit noaptea spre dimineața evenimentului pentru a pregăti plăcintele și sarmalele aduse direct de la cuptor la iarmarocul de caritate. Larisa Zabulica, cu prăjiturile sale care se vindeau ca pâinea caldă, Igor Sprincean cu produsele companieiei sale nou lansate, Svetlana Brodescu, bijuterii și obiecte decorative, Ludmila Toia, bijuterii brodate, de o calitate și frumusețe mai rară, Iurii Cipileaga, cu o colecție impresionantă de sculpturi în lemn.
Evenimentul este o cauză filantropică atât pentru susținerea activității asociației de caritate “Prietenii Copilului” dar și pentru promovarea și susținerea proiectului de caritate, „În brațele mamei” din cadrul Misiunii Sociale Diaconia din Chișinău, al 3-lea an consecutiv, pentru care s-au vândut jucării tricotate și Ii oferite de atelierul Alina Bradu pentru acest eveniment.
Specificul Bazarului, constă și în faptul că pe parcursul evenimentului se cântă și se dansează în ritmurile caracteristice celor peste 20 de culturi ale lumii, din cadrul asociațiilor participante la eveniment. Și dacă e să vorbim de noi, moldovenii au cântat și au dansat, Uniunea “Al. Ipsilantis” s-a prezentat cu un Trio instrumental, familia Sprincean artiști virtuoși, executând compoziții clasice și, dansuri din partea ansamblului “Moldova” din cadrul școlii de dans din Atena, cu o prestație muzicală impresionantă a participat și conaționala noastră dna Dina Izbisciuc, reprezentanta asociației „Orfeu”.
Aducem mulțumiri Ambasadei Republicii Moldova pentru invitația de participare și încredere pentru materializarea acțiunii de caritate și din acest an, echipei de voluntari din cadrul Uniunii “Alexandros Ipsilantis”, prietenilor și celor care au fost receptivi și activi la invitația de susținere a stand-ului Ambasadei Republicii Moldova în Grecia.
Eveniment de caritate, Atena 23, 24/11/2019
Imagini, Galina Brodescu, Iurii Zabulica
Text, Svetlana Lisagor Vergis, președintele Uniunii de prietenie Moldo-Elene “Alexandros Ipsilantis”
imagini foto/video (3 părți), găsiți în grupul Uniunii

Niciun comentariu: