18.05.2018

Săptămâna cinematografiei moldovenești la Atena

Eveniment inedit și în premieră absolută pentru cinematografia moldovenească s-a desfășurat în capitala Greciei în perioada 10 -16 mai 2018
În orașul Atena a avut loc ediția I a Festivalului dedicat cinematografiei moldovenești cu titlul „In memoriam Emil Loteanu, retrospectiva filmelor marelui regizor”.

Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” și compania cinematografică New Star Art, sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia și, cu concursul Centrului Național al Cinematografiei, studioul Moldova-Film, și Moldcinema.

La eveniment au fost prezenți, Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia, dnul Anatol Vangheli și echipa corpului diplomatic, reprezentanții instituțiilor Centrului Național al Cinematografiei., Director dnul Valeriu Jereghi și Directorul Executiv al Studioului Moldova-Film, dnul Vasile Graur, atașatul cultural al Ambasadei României în Grecia, dna Anca Chisăliță, jurnaliști, oameni de artă, reprezentanți a comunităților diasporale și cinefili băștinași.
În mesajul de salut, dnul Velissarios Kossivakis, directorul artistic al companiei New Star, organizator și gazda evenimentului și-a manifestat înalta considerație pentru cultura Republicii Moldova și intenția de o bună colaborare și pe viitor cu invitații evenimentului, reprezentanții instituțiilor C.N.C. și Studioul Moldova-Film.
Dna Svetlana Lisagor Vergis, președintele Uniunii Moldo-Elene „Alexandros Ipsilantis”, care a organizat și coordonat acest eveniment, a menționat în mesajul său de salut: acest proiect a luat naștere cu scopul de a promova patrimoniul cinematografiei moldovenești în Grecia și de a fortifica acest brand național cinematografic al Republicii Moldova. Iar ecoul acestui proiect ar fi și mai mare dacă am reuși să îndemnăm colegii din diaspora din întreaga lume să preia și să materializeze acest proiect și în alte țări unde sunt stabiliți conaționali de-ai noștri. Noi, la Atena am dat start maratonului cinematografiei autohtone și ne dorim ca această flacără să călătorească din țară în țară și să ducă cu ea lumina artei și culturii țării noastre cât mai departe.

În discursul de deschidere a evenimentului, Ambasadorul Anatol Vangheli a salutat înalții oaspeți din Republica Moldova, domnii Valeriu Jereghi, Directorul Centrului Național al Cinematografiei și Vasile Graur, Directorul Executiv al Studioului Moldova-Film, veniți special de la Chișinău pentru lansarea evenimentului, precum și a mulțumit co-organizatorilor acestui proiect, în primul rând doamnei Svetlana Lisagor Vergis, Președintele Uniunii de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis” și domnului Velissarios Kossivakis, Director artistic al Cinematografului „New Star Art” din Atena. De asemenea, a fost evocat faptul că promovarea filmului moldovenesc peste hotare prin intermediul unor astfel de evenimente are un impact major asupra publicului străin și lasă o amprentă de neșters despre valorile culturale, tradițiile și specificul țării noastre. A fost exprimată speranța că Săptămâna cinematografiei moldovenești „In memoriam EMIL LOTEANU, retrospectiva filmelor marelui regizor” va continua a fi promovată și în alte capitale cu susținerea Ambasadelor Republicii Moldova peste hotare.

Oaspeții de onoare, dnul Valeriu Jereghi regizorul și Directorul Centrului Național al Cinematografiei și dnul Vasile Graur, Directorul Executiv al Studioului Moldova-Film, au menționat în discursurile sale sincere felicitări și mulțumiri E.S. dlui Anatol Vangheli, Ambasador al Republicii Moldova în Republica Elenă, dnei Svetlana Lisagor Vergis, Președintele Uniunii de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis” și dlui Velissarios Kossivakis, directorul artistic al companiei New Star, pentru implicarea activă și din inimă la organizarea Zilelor Filmului Moldovenesc în Grecia și a evenimentului “In Memoriam Emil Loteanu – retrospectiva filmelor marelui regizor”. Entuziasmul și dragostea, celor implicați în materializarea evenimentului, față de cinematografia moldovenească au făcut posibile realizarea cu succes a evenimentului. Noi, cei de acasă, suntem mândri că Moldova are oameni frumoși și pe tărâmul Greciei.
Timp de o săptămână la cinematograful istoric “Alkyonis” din centrul Atenei, a bătut inima Moldovei mai impulsiv ca oricând dat fiind faptul că ecoul evenimentului a avut un impact puternic atât asupra publicului vorbitor de l. română, rusă cât și a publicului străin.

Săptămâna cinematografiei autohtone a început cu derularea filmelor regizorului Valeriu Jereghi „Arrivederci” și „Milika”.
Ziua premierei filmului ilustrului regizor cu titlul “In memoriam Emil Loteanu” a început cu o suită de melodii instrumentale din filmele regizorului și melodii a maestrului Eugen Doga, interpretate de instrumentiștii iscusiți, familia Lilia și Tudor Sprincean. Au răsunat și nemuritoarele cântece „Lume, lume, soro lume”, „Balada lui Radu Negostin” și un recital de poezie cu titlul „Dedicație nemuritorilor Lăutari din Moldova” prezentate de pedagogul muzical, dna Olga Martinova-Pitel. Iar surpriza evenimentului a fost ansamblul de dans folk „Moldova” cu intervenția dansului hora primăverii - filmul „Poienile roșii”, în timpul proiectării filmului documentar „Clipa lui Emil Loteanu”.

În cadrul evenimentului “In memoriam Emil Loteanu, retrospectiva filmelor marelui regizor” au fost proiectate cele mai renumite filme regizate de Emil Loteanu, 5 artistice și 2 filme documentare cu subtitrare în l. greacă; „Lăutarii”, „O șatră urcă la cer”, „Gingașa și tandra mea fiară” „Poienile roșii”, „Această clipă”, „Eugen Doga” și „Clipa lui Emil Loteanu”, regizor Octavian Grigoriu.
Pe această cale, multumim frumos pentru mesajul mult stimatului maestru al inimilor noastre și a întregii omeniri, care a salutat evenimentul cu următorul mesaj, care incontestabil va rămâne în istoria evenimentului: "Stimată doamnă Svetlana, m-am bucurat pentru evenimentul care s-a petrecut în legătură cu Emil Loteanu. Bravo. E personalitate pentru istorie, pentru totdeauna! Vă felicit și voi urmări acțiunile următoare frumoase." Eugen Doga
Evenimentul a găzduit și o expoziție cu fotogramele portret a celor care au făurit în filmele regizorului, o frumoasă expoziție de carte cu poezie a scriitorului Emil Loteanu și o colecție de dvd-uri cu filmele „Lăutarii”, și „O șatră urcă la cer”.
Cu o mare căldură și entusiasm s-a desfășurat și serata dedicată compozitorului Eugen Doga. Programul a inclus un concert pentru pian cu 22 de piese dintre care muzica filmelor regizate de Emil Loteanu și alte piese celebre a marelui compozitor, executate de tânărul pianist de origine elenă, Papatheodorou Spiros. Pianistul a mulțumit publicului pentru aprecieri și cu mare emoții a declarat că este onorat și fericit că a avut ocazia să-l cunoască pe marele Eugen Doga prin prisma muzicii sale romantice și sensibile.
Săptămâna cinematografiei moldovenești la Atena și-a încheiat primul său ciclu cu mare succes și cu o perspectivă promițătoare pentru noi proiecte de acest fel în timpul apropiat.
Svetlana Lisagor Vergis

Niciun comentariu: