07.06.2018

Ziua Copilului #Diaspora #Folk #Atena

Hai să vă spun în câteva cuvinte despre ce s-a întâmplat la finalul săptămânii trecute în diaspora La început de acestă lună la Atena s-au desfășurat câteva evenimente frumoase de care s-au bucurat din plin copiii dar și cei care au profitat de aceste ocazii și, au dat curs invitațiilor la cele mai muzicale sărbători la început de această vară.
De Ziua Copilului, în data de 1 iunie a avut loc un eveniment foarte frumos cu cântece, melodii, poezii , invitați speciali și multă voie bună. Gazda sărbătorii a fost Ambasada Republicii Moldova în Grecia iar participanții, picii cu talente mari de la Uniunea Moldo-Elenă "Alexandros Ipsilantis" și copiii Clubului DoReMi sub conducerea talentatei dne Mariana Bargan. Înalta gazdă a evenimentului a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia, dnul Anatol Vangheli care împreună cu familia și lucrătorii ambasadei au asigurat o atmosferă de sărbătoare, ospitalitate caldă și prietenoasă cu cadouri și dulciuri. Invitații speciali a evenimentului au fost folkistul Walter Ghicolescu și elevul dumnealui, micul David Gojkovic.

După atâta muzică care s-a cântat parcă e mai greu să scrii și te-apucă cântarea dar ferice de cei care știu să cânte și credeți-mă, o fac foarte bine. Iar duminică în data de 3 iunie, s-a desfășurat un spectacol în premieră cu muzică folk, organizat de neobosita Mariana Bargan, conducătorul Clubului Do Re Mi.
Prima impresie de la eveniment a fost bucuria ochilor apoi a urechilor. Și știți de ce? Pentru că tare mi-a plăcut să văd pe scenă citeva zeci de copii care foarte siguri pe ei, cuminți, frumoși, bine pregătiți și cu mare încredere își țineau chitarele aproape gigantice în mânuțele lor firave. Și voi știți, cei care –mi sunteși alături de atâțea ani, că asta este una dintre bucuriile mele cele mai mari ... asta demonstrează și scopul existenței comunității noastre aici la Atena, este axat în mare parte pe activitățile cu copiii… și vă spuneam de copiii de la Clubul Do Re Mi…
Apoi, iată acești copii, au reușit să stârnească valuri armonioase de melodii care te luau cu ele când spre mijloc de mare, când spre țărm, când te ridicau aproape de înălțimile unde ajung ciocârliile, când te coborau înapoi spre pământ sau ape adânci și cam tot așa până când la un moment dat mi-am dat seama că cam toată sala fredona melodiile care te copleșeau frumos și nostalgic. Ăsta-i succes! Să gâștigi publicul și să-l călătorești cu tine până la final!
Pe scenă, alături de invitații evenimentului dnul Walter Ghicolescu și David Gojkovic, au avut bucuria și onoarea să se prezinte și muzicieni din cadrul comunităților diasporale. Absolut admirabil au fost colaborările muzicale foarte bine executate între profii Mariana Bargan și Walter Ghicolescu cu elevii lor. Sunt sigură că acești copii minunați și talentați vor crește fericiți, împliniți de o copilărie frumoasă și cu abilități muzicale dezvoltate deoarece au norocul să crească în sânul Clubului Do Re Mi alături de mentorii Mariana Bargan și să beneficieze de participarea la proiectele Asociatiei Culturale Walter Ghicolescu.
Este important de menționat că prin acest spectacol s-a dat start proiectului "Diaspora Folk România 100", prin organizarea unei tabere de folk, cu și pentru românii din diaspora (în special copiii).
Mult succes!
Și deoarece tot e vorba de muzică și folk, nu pot să nu spun pentru încheiere că, în același weekend am dansat la o nuntă moldovenească împreună cu echipa ansamblului de dans folk MOLDOVA iar în data de 17 și 24 iunie vom avea prestații cu un program nou de dansuri.
Vă așteptăm cu drag!
Svetlana Lisagor Vergis

Niciun comentariu: