24.04.2016

Sărbători Pascale la Atena


În data de 24 Aprilie la Atena s-a desfășurat în premieră, o serată inedită cu genericul “Tradiții și obiceiuri de primăvară și de Paști”. Festivitatea a fost organizată de Uniunea Moldo-Elenă “Alexandru Ipsilantis” sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, Organizația Tineretului și Sportului pe lângă primăria din Atena și al Clubului UNESCO din Pireu și Insule.

Video: Vadim Budac
Date de contact : 2103627740 & 6972030969

Prezenți la eveniment au fost invitați oficiali de la instituțiile locale, din cadrul primăriei Ateniene dna Apostolidu Maria, vicepreședintele clubului UNESCO dnul Nisioglu și dna Dorina Roman consilier al Ambasadei Rep. Moldova în Grecia. 

Scopul desfășurării festivităților organizate de Uniunea Moldo-Elena “Al. Ipsilantis”, este unul valoros: de a promova, transmite și de a menține bogățiile patrimoniului cultural în diasporă și în special, de a oferi posibilitatea generației tinere, de a redescoperi moștenirea noastră culturală preluând-o chiar de la părinții lor care sunt implicați de fiecare dată la desfășurarea evenimentelor cu tematici culturale. Din acest motiv, în acest an, organizatorul festivității și-a propus să încunune câteva din cele mai frumoase tradiții de primăvară cu cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, Paștele

Programul seratei a cuprins un buchet de tradiții și obiceiuri culese din folclorul vechi din spațiul Basarabean și Bucovinean precum; cântece, poezii, cilimituri și prezentarea unor obiceiuri care se practică în unele regiuni până astăzi. La fel de importantă a fost și pregătirea scenei, cu un decor de primăvară cu tematica Paștele și obiceiurile din perioada pascală. 

Ca de fiecare dată, protagoniștii seratei au fost copiii comunității și grupul de dansuri “Mugureii” care și-au bucurat părinții și oaspeții dansând, cântând cântece de primăvară alături de o mămică tânără dna Natalia Athanasiadu și recitând impecabil în limba română poezii dedidate anotimpului renașterii naturii și Domnului nostru Isus Hristos. De asemenea, copiii au prezentat mici scenete cu cilimituri din folclorul copiilor. Apoi, părinții au completat programul cu participarea lor la concursurile cu tematica obiceiuri și tradiții de Paști. Cei mai isteți tătici au descris Paștele copilariei lor din regiunile băștinașe și au demonstrat că cunosc foarte bine semnificațiile Pascale și tradițiile populare. O conotație deosebită a dat seratei și interpretarea colindelor de Paști de către cântăreața de muzică populara, dna Valentina Ursache

De la eveniment n-au lipsit nici dansurile prezentate de ansamblul de dansuri “Moldoveneasca” din cadrul uniunii, care a încântat încă o data publicul cu o prestație extraordinară sub ritmurile melodiilor “Hora din Moldova” și “Sirtaki”

Serata a avut și o expoziție cu lucrări hand made, care s-a bucurat de un mare interes și aprecieri din partea celor prezenți. Doamnele artiste au pus la dispoziția publicului lucrări personale; tablouri, bijuterii și obiecte decorative specifice sărbătorilor pascale. Mentionez cu deosebită plăcere și mulțumiri de recunoștință dnei Ludmila Toia, Albina Savciuc, Ludmila Iordache și nu în ultimul rînd dnei Tamara Topala care a contribuit deosebit de mult și la amenajarea scenei. 

Oaspeții au avut ocazia să se bucure și de “Masa cu dulciuri de Paști”, prăjituri și cozonaci oferiți de către Patiseria Carpathian Bakery sub conducerea dlui Mihai Dohotar și alte bunătățuri pregătite de către doamnele din cadrul comunității. 

La finele seratei, participanților li s-au oferit mențiuni din partea Uniunii Moldo-Elene “Alexandru Ipsilantis”, Organizației OPANDA Tineretului și Sportului pe lângă primăria din Atena și Clubului UNESCO din Pireu și Insule

Svetlana Lisagor Vergis, presedintele Un.A.I. Atena 

Foto: Silvia Bondarciuc https://www.facebook.com/Uniunea-Moldo-Elen%C4%83-Alexandros-Ipsilantis-430727307031683/photos/?tab=album&album_id=878402962264113


Blog: http://uniune-ipsilantis.blogspot.gr/


Niciun comentariu: