29.03.2017

Festival Moldo - Elen al copiilor, desfășurat la Atena

Festival intercultural grandios, cu obiceiuri și tradiții de primăvară, a fost realizat duminica trecuta 26 Martie, de către Uniunea de prietenie Moldo-Elenă “Al. Ipsilantis” în colaborare cu atelierul de creații The Artworkshop sub egida UNESCO și a primăriei Egaleo din Atena.Printre invitații oficiali, la eveniment au fost prezenți; reprezentantul corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, dna Dorina Roman, preotul Sergiu Toia și reprezentanții comunității Elene; Primarul Egaleo, dnul Dimitris Birbas, Șeful direcției de cultură al Primăriei, dna Anthoula Grigoriou, Președintele consiliului de conducere al Primăriei, dna Aretaki Aspasia, Vice Președintele UNESCO dnul Vasilios Moshou.
Inițiatoarea Festivalului, dna Svetlana Lisagor Vergis, președinta Uniunii Moldo-Elene “Al. Ipsilantis”, a remarcat în discursul său: “Scopul evenimentului este de a promova tadițiile, obiceiurile și de a găsi tangențe între cultura poporului elen și moldovean, astfel, unind și mai mult firele de comunicare între aceste doua civilizații. 

Un alt obiectiv al festivității este, de a păstra și de a transmite copiilor care cresc și primesc educație în țara adoptivă, valori culturale și spirituale în graiul românesc, să cunoască și să iubească frumoasele și valoroasele tradiții al patrimoniului cultural al neamului nostru. Consider că, cultura este acea sursă de comunicare eficientă, frumoasă și credibilă prin care se pot cunoaște mai bine popoarele între ele. Și la acest început de un proiect nou de evenimente, îmi doresc ca acest Festival să devină o tradiție între copiii comunității noastre și copiii instituțiilor elene.” Coorganizatoarea evenimentului dna Skouteri Dora, la rândul său a susținut : “Astfel de evenimente, înfrumusețează viața noastră, a tuturor oamenilor care trăiesc în aceeași societate.” Uniunea Moldo-Elenă “Al. Ipsilantis” organizează astfel de evenimente, dedicate sărbătorilor de Mărțișor și obiceiurilor Pascale, al 6-lea an consecutiv. 

În anul acesta însă, în acord de colaborare cu instituțiile Elene, Un.A.I. a materializat în premieră pentru comunitățile diasporale, o sărbătoare inedită cu participarea copiilor moldoveni, grupul “Mugurel” și copii eleni, de la atelierul de creație The Artworkshop. Cei din urmă și-au expus desenele cu tematica primăvara in Ellada, cu referiri la unele simbolisme și evenimente prin prisma istoriei antice și moderne a Greciei. 

Copiii, gazda evenimentului festiv, au prezentat publicului un program cu cântece, dansuri, poezii și o suită de folclor pentru copii. De asemenea, picii au surprins plăcut publicul elen prin promovarea unor obiceiuri mai vechi a Grecilor, de vestire a primăverii și recitarea “mandinadelor” specifice insulei Creta. Astfel, copiii au promovat și abilități de incadrare perfectă în societatea Elenă. De asemena, evenumentul a fost o ocazie de a remarca copiii eminenți la învățătură care au fost selectați pentru a purta drapelul la parada sărbătorilor Naționale din 28 Octombrie și 25 Martie. 

La Festivalul Moldo-Elen al copiilor, au participat cu un program de dansuri populare și ansamblul “Moldova”, care prin coloritul costumelor și dinamica dansurilor au promovat cultura folclorului autentic al țării noastre. Iar tinerele talente și muzicienii au susținut recitaluri instumentale și de cântece.Festivalul s-a încheiat cu prezentarea standului cu creații proprii de artizanat, tablouri și lucrări hande made a conaționalilor noștri; dna Ludmila Toia, dna Albina Savciuc cu brăndul personal “Smaragda Art”, pictorița dna Ludmila Iordache, dna Alina Boran cu brăndul personal “Special Fuffy Pillows” și dnul Iurii Cipileaga cu obiecte lucrate în lemn.Primul Festival Moldo-Elen al copiilor 2017, cu genericul „Obiceiuri și tradiții de primăvară”, s-a încheiat cu ceremonia de schimb de cadouri și decernarea diplomelor pentru contribuția la desfășurarea evenimentului. 

Conducerea Un.A.I. aduce calde mulțumiri de recunoștință pentru contribuția și susținerea la realizarea Festivalului Moldo-Elen al copiilor 2017 și în special, dlui Mihai Dohotar, patiseria Carpathian Bakery, dna Tamara Topală pentru aranjarea decorului, Vadim și Alina Boran pentru materialul foto și vedeo, familiei Lilia și Tudor Sprincean pentru recitalul instrumental post festiv, părinților care susțin cu prezența lor și implicarea copiiilor la desfășurarea astfel de evenimente frumoase. 

Comunicat: Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis” 
Foto: Alina Boran & Vadim Budac

Niciun comentariu: