29.04.2014

Visul de a călători liber în UE a devenit realitate pentru moldoveni.

După ani de izolare, când moldovenii obţineau cu dificultate o viză    Schengen sau trebuiau să facă multe drumuri pentru a primi undă verde ca să intre, de exemplu, în România, de luni, 28 aprilie, putem merge în orice ţară a Uniunii Europene doar în baza unui paşaport biometric.
Vocea din difuzoarele Aeroportului Chişinău anunţă îmbarcarea la cursa Chişinău-Atena, iar Domnica Vasilachi (52 de ani) din satul Şuric, raionul Cimişlia, îşi pregăteşte paşaportul albastru şi ţine ţanţoş în mâini un steguleţ al Uniunii Europene şi unul al Republicii Moldova. Emoţia i se citeşte pe chip. Merge la feciorul ei stabilit în Grecia şi îşi va vedea pentru prima dată nepoţii gemeni. Are în valiză cozonac, dulciuri şi alte cadouri pentru cei dragi. Povesteşte cum a plecat în urmă cu cinci ani la nuntă în Grecia, câte acte a trebuit să adune, câte drumuri a trebuit să facă şi prin ce emoţii a trecut, mai ales că obţinuse viza în ajunul plecării. „Mă bucur din suflet că pot să-mi vizitez copiii fără a face acele drumuri. Ştiţi, la noi, la ţară, mai greu ajunge informaţia“, spune ea înainte de a urca în avion. Este optimistă şi crede în viitorul european al ţării: „Dacă s-a rezolvat cu vizele, o să se rezolve şi cu altele“.
„ASTA E ZIUA NOASTRĂ“
„Asta e ziua noastră“, exclamă ea după ce trece de controlul poliţiei de frontieră de la Atena. „Hristos a Înviat mâcâi. Mititeii! Care-i Vlad? Nici nu am cuvinte“, spune ea şi-i cuprinde strâns pe cei doi nepoţi.
La câţiva paşi, Liova Bondarciuc, un pensionar de la Chişinău, îşi sărută feciorul şi nepotul. După ce schimbă câteva vorbe cu ei, se uită la situl de la Acropole, în apropierea căruia are loc întâlnirea. „Aiestea se vede că-s clădiri vechi“, spune fostul şofer de la Urgenţă, care a păşit pentru prima dată pe pământ elen. A aflat cu câteva zile înainte că va veni în vizită şi şi-a făcut paşaportul biometric într-o zi. Acum, că tot îl are, ar vrea să-şi vadă şi cele două fiice, una stabilită în Italia, cealaltă în Spania. Asta doar dacă ele îi vor da bani de drum.
ŞANSĂ UNICĂ PENTRU TINERI
Familia Sprincean s-a reunit pentru câteva ore în acelaşi parc din centrul Atenei. După un an şi jumătate, Igor şi-a revăzut soţia, Valeria, venită în Grecia în delegaţia condusă de premierul Iurie Leancă. Se cuprind, se sărută şi plâng de bucurie. Îi au alături pe părinţii lui Igor - Tudor şi Lilia. Toţi sunt artişti, părinţii - profesori de muzică, copiii - dansatori. Au plecat pe rând în Grecia, ultimul a fost Igor. Cel mai probabil, soţia îl va urma.
„Feciorul a terminat coregrafia, nu şi-a găsit de lucru în Moldova şi a venit la noi“, povesteşte Lilia Sprincean, stabilită în Grecia de 13 ani. Femeia crede că peste ani Moldova „se va ridica“. „Tinerii de azi au mai multe posibilităţi, să meargă în alte ţări şi să aducă această experienţă acasă“, zice ea, adăugând că şi familia ei va reveni cândva în ţară.
VOR REVENI FOARTE CURÂND LA ATENA
Printre primii moldoveni care s-au bucurat de dreptul de a călători fără vize în UE, chiar din prima zi, au fost elevi şi studenţi. Alexandru Gheţan este în anul III, la Istorie. Este din satul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, fiind selectat de autorităţi să meargă la Atena în urma unui concurs. A zburat prima dată în viaţă cu avionul, la fel cum a ieşit prima dată în Europa, excluzând România vecină.
„E foarte fain. Am văzut oameni deschişi care nu te privesc cu suspiciune“, spune tânărul, care îşi face deja planuri să-şi viziteze rudele stabilite în Franţa. „Moldovenii, mai ales cei de la ţară, sunt prost informaţi în ceea ce priveşte integrarea europeană. Au acces la puţine surse de informare şi acelea sunt posturile TV ruseşti care manipulează“, pune el degetul pe rană.
Unii moldoveni vor reveni în Grecia foarte curând. Liliana Carp (36 de ani), profesoară de vioară din Hâjdieni, raionul Glodeni, a mers cu un pas înaintea autorităţilor. Are o soră măritată la Salonic, care n-a putut să vină la întâlnirea de la Atena. Se vor revedea însă peste o lună, când profesoara îşi va aduce discipolii din colectivul artistic în Grecia. Vor să susţină concerte de caritate în Moldova, dar şi în Grecia, iar banii adunaţi vor fi donaţi câte unei familii nevoiaşe din ambele ţări. „Sora n-a putut să vină, dar am văzut oamenii din sat“, se încurajează pe sine profesoara.
MAI MULTĂ LIBERTATE
„Este o zi istorică şi nu mă tem să spun acest lucru. Pentru că, de astăzi, cetăţenii ţării noastre - indiferent de etnie, loc de trai sau limba vorbită - sunt mai liberi. O libertate care vine odată cu ridicarea vizelor de călătorie în Europa“, a declarat premierul Iurie Leancă.
Oficialii moldoveni şi europeni au remarcat importanţa schimburilor culturale şi interumane dintre cetăţenii moldoveni şi cei europeni. „Se deschid graniţe, se deschid noi drumuri în viaţa oamenilor“, a menţionat eurodeputatul român Monica Macovei, preşedintele Comitetului de cooperare Republica Moldova-UE.
Comisarul European pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström a lăudat Guvernul de la Chişinău, care în mai puţin de patru ani de la demararea negocierilor pe vize a realizat toate condiţiile tehnice, făcând posibilă implementarea acestei facilităţi. „Este un exemplu foarte bun pentru alte ţări din regiune, demonstrând că un angajament politic puternic şi o implementare eficientă a reformelor duc la rezultate tangibile“, a declarat Cecilia Malmström.
Vom resimţi efectele în câţiva ani
Ridicarea vizelor va aduce, în primul rând, un plus de confort cetăţenilor Republicii Moldova. Ei vor evita contactul cu consulatele şi ambasadele statelor UE pentru a cere permisiunea de a călători în Uniunea Europeană, susţine economistul Mihai Bologan, preşedintele Institutului IDEA.
„Cea mai mare realizare e că nu vom suporta umilinţa de a cere vize pentru România“, a exemplificat expertul.
„Asistăm la un moment istoric când un cetăţean al Moldovei poate călători din Lisabona până în Vladivostok fără vize. Efectul este mai ales de ordin psihologic, dar mai sunt şi efecte economice şi culturale. Persoanele simple, dar şi oamenii de afaceri vor putea mai uşor să călătorească în spaţiul european şi vor putea mai lesne să stabilească contacte, colaborări, schimburi de experienţă etc. Efect se va simţi în timp, posibil în câţiva ani“, adaugă Mihai Bologan. Economistul acentuează că riscul migraţiei este inevitabil, dar „în orice caz, şi liberalizarea regimului de vize nu-l va exclude“.
VIDEO Valentina Basiul// După ce au plâns de bucurie, moldovenii s-au încins în horă împreună cu politicienii

Niciun comentariu: