12.01.2014

Sărbători de iarnă cu tradiţii moldoveneşti la Atena

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis” a organizat şi a participat la un şir de evenimente de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă în Grecia.

În capitala Greciei, la Atena, Uniunea „Al. Ipsilantis" a organizat recent o serată inedită pentru copii şi părinţi cu genericul „Matineu de Sf. Crăciun şi Anul Nou - Atena 2014".

„Şi în acest an, organizatorul evenimentului, Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis" şi-a propus să prezinte tradiţii, precum colinde, urături, jocul caprei şi jocul ursului", afirmă Preşedinta asociaţiei, Svetlana Lisagor Vergis. „La aceste spectacole copiii şi părinţii lor au participat împreună pe aceeaşi scenă, astfel încât cei adulţi să-şi aducă aminte, iar cei mai mici să înveţe din patrimoniul naţional al ţării noastre".

În ajun, copiii au confecţionat jucării pentru bradul de sărbătoare la întâlnirile de duminică din cadrul atelierului de „mâini dibace" şi au pregătit de asemenea poezii, cântece şi dansuri.

La fel, au fost pregătite măştile pentru spectacolul cu ursul şi capra, clopoţeii, biciul, traistele, boul şi ţapul - obiecte tradiţionale care fac sărbătorile mai frumoase, iar împreună cu ele oamenii se simt mai aproape de casă.
„Aici, în Grecia, departe de ţara natală, de sărbători doar frumoasele noastre tradiţii ne apropie de casă, de părinţi, de cei dragi şi, desigur, prin păstrarea şi promovarea obiceiurilor mai arde făclia dorului de Moldova", mărturiseşte Svetlana Lisagor Vergis.
De la serata organizată de moldoveni la Atena n-au lipsit nici mult aşteptatul Moş Crăciun şi frumoasa Crăciuniţa, pentru care cei peste 30 de copii deghizaţi în eroii lor îndrăgiţi din poveşti au recitat şi au cântat poezii şi cântece. Moş Crăciun le-a adus în dar copiilor o desagă plină cu cadouri, covrigi, bomboane, turte dulci şi cărţi în limba română.
Moldovenii migranţi de la Atena au fost felicitaţi cu prilejul sărbătorilor de iarnă de către invitatul de onoare al seratei, Consulul Republicii Moldova în Republica Elenă, Sergiu Matcovschi.
Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis", împreună cu Biroul UNESCO din Pireu şi Insule şi Biroul pentru relaţii cu diaspora, au înmânat distincţii de onoare tuturor participanţilor la matineu.
Cu mesajul „Promovăm Moldova, tradiţiile şi obiceiurile", tinerii din cadrul Uniunii  Moldo-Elene au prezentat pentru UNESCO, în incinta hotelului Hilton din Atena, alături de zeci de colective artistice elene, un program de colinde, urături şi jocul caprei. Aceste obiceiuri care au impresionat publicul prin frumuseţea folclorului şi diversitatea tradiţiilor de pe meleagurile moldave.
De asemenea, tinerii au amintit de pe scenă, că la sfârşitul anului 2013, colindatul în ceată bărbătească a fost inclus în lista Patrimoniului mondial UNESCO, la inițiativa Republicii Moldova și României.
În seara de Anul Nou, Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis", a organizat şi un Revelion moldo-elen, cu obiceiuri şi muzică în compania formaţiei de la Atena „Struguraş". Pentru al treilea an consecutiv, în seara dintre ani, Uniunea a reuşit să reunească moldovenii şi prietenii şi să petreacă unul dintre cel mai frumoase revelioane de la Atena, cu spectacole şi tradiţii.
Preşedinta Uniunii Moldo-Elenă, Svetlana Lisagor Vergis, a adus în mesajul său „mulţumiri Biroului pentru relaţii cu diaspora pentru susţinere cu bunuri, costume naţionale, accesorii şi cărţi pentru copii". „La mulţi ani moldovenilor de pretutindeni cu cele mai ferme urări de bine!"

Comunicat
Svetlana Lisagor Vergis
Președintele Uniunii Moldo-Elene ‘’Al.Ipsilantis’’
Foto/video: Veaceslav Bondarciuc.

Niciun comentariu: