21.01.2014

Ești originar din Moldova? Ai 12-17 ani? Dorești sa-ti cunoști țara de origine?

Atunci programul DOR este pentru tine. Programul DOR 2014 este o șansa unică pentru tinerii din diasporă de a-și vizita țara de origine și de a fi plasați în contextul valorilor și tradițiilor naționale autentice. 
Mai multe detalii despre program le găsiți la adresa http://dor.md/
Aplică acum pentru a face parte din cea mai inedită experiență de cunoaștere a originilor și de a interacționa cu 100 de tineri moldoveni din toata lumea.
Programul DOR este destinat reprezentanților diasporei moldovenești și are misiunea de a sensibiliza tinerii din generația a doua de migranți cu privire la identitatea lor culturală și de a crea legături emoționale între țara de baștină și reprezentanții diasporei moldovenești. Programul a apărut drept rezultat al necesității clar exprimate a diasporei moldovenești de a menține relația cu valorile tradiționale ale țării și de a crește gradul de conexiune emoțională cu Republica Moldova. Programul DOR este organizat de Guvernul Republicii Moldova (Biroul pentru Relații cu Diaspora). Programul va fi implementat în perioada 21-27 August 2014 în Republica Moldova, cu participarea a 80 de membri ai diasporei din diferite țări și 20 tineri din Republica Moldova. Selecția participanților din grupul de vârstă 12-17 ani este determinată de obiectivul de a forma un nucleu, care va deveni purtătorul de cuvânt al programului. Pentru realizarea misiunii, în agendă sunt planificate activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întâlniri oficiale. Toate activitățile se vor desfășura într-un stil interactiv și de jocuri, pentru a stimula creativitatea participanților.
Scop: Consolidarea legăturilor emoționale, culturale și de identitate ale tinerilor din diasporă cu țara de baștină.
Obiective:
- Dezvoltarea, păstrarea și promovarea identității naționale a tinerilor moldoveni din diasporă prin cunoașterea limbii și istoriei, dansului și cântecului popular;
- Explorarea și cunoașterea de către tinerii din diasporă a patrimoniului cultural, istoric național și a tradițiilor naționale;
- Conectarea tinerilor din diasporă cu caracteristicile societății moldovenești contemporane;
- Crearea unei rețele de tineri din diasporă, capabili și dornici să colaboreze și să contribuie la dezvoltarea țării de origine.
Rezultate scontate:
Drept rezultat al cursurilor organizate, tinerii participanți vor:
- beneficia de îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a limbii romane;
- cunoaște elemente de istorie și tradiții a țării de origine – Republica Moldova;
- fi implicați activ în promovarea tradițiilor și culturii naționale a Moldovei în țările de reședință actuală;
- dezvolta un spirit de apartenență emoțională cu Republica Moldova;
- menține contactul și crea o rețea permanentă după expirarea fazei active a programului.
Structura programului:
Programul DOR oferă tinerilor din diasporă șansa de a-și vizita țara de origine și de a fi plasați în contextul valorilor și tradițiilor naționale autentice.
Participanții programului (80 din diasporă și 20 din Republica Moldova) vor avea posibilitatea să cunoască limba, tradițiile și elementele de istorie a Moldovei, prin implicarea directă în activități de învățare interactive. Proiectul are misiunea de a sensibiliza tinerii din generația a doua de migranți cu privire la identitatea lor culturală și de a crea legături emoționale între țara de baștină și reprezentanții diasporei moldovenești.
Deși axat pe dezvoltarea și consolidarea identității naționale, programul va fi un loc de întâlnire a diferitor culturi, datorită participanților selectați din diverse țări de reședință.
Programul se va finaliza cu o evaluare a punctelor forte și slabe, precum și a provocărilor, în scopul sporirii calității inițiativelor destinate diasporei.
Ediția din 2014 a programului DOR este continuarea programului pilot realizat în 2013.
Pentru implementarea programului se vor realiza următoarele acțiuni divizate în principalele categorii: laboratoare, vizite , activități recreative (jocuri, sport) și activități creative.

Mai multe detalii despre program le găsiți la adresa  http://dor.md/
Aplică acum pentru a face parte din cea mai inedită experiență 
de cunoaștere a originilor și de a interacționa cu 100 de tineri moldoveni din toata lumea.



Niciun comentariu: